Косовският премиер призова за премахване на мерките спрямо Косово и получаване на въпросника на ЕС на среща с председателката на ЕК в Прищина

Косовският премиер призова за премахване на мерките спрямо Косово и получаване на въпросника на ЕС на среща с председателката на ЕК в Прищина

вчера · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Косовският премиер призова за премахване на мерките спрямо Косово и получаване на въпросника на ЕС на среща с председателката на ЕК в Прищина

Косовският премиер Албин Курти съобщи в профила си в „Екс“, че се е срещнал с председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, която е на посещение в Прищина днес.

Фон дер Лайен започна в сряда обиколката си на страните от Западните Балкани, като посети Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия и Република Северна Македония. След Косово тя ще посети днес и Черна гора.

Косовският премиер написа в публикацията си, че е благодарил на председателката на ЕК за превръщането под нейно ръководство на Плана за растеж на ЕС за Западните Балкани от идея в одобрена програма за реформи в рамките на 17 месеца. Той допълни, че Косово се ангажира с прилагането на тези реформи чрез процес, основан на заслуги.

Курти също така призова за пълното и незабавно премахване на мерките, които ЕС наложи на Косово миналата година, като ги определи като „несправедливи и нечестни“.

По-рано днес косовският президент Вьоса Османи отправи същия призив по време на съвместната си пресконференция с Фон дер Лайен.

Европейският съюз наложи в края на юни 2023 г. наказателни мерки срещу Прищина във връзка със създалото се напрежение след встъпването в длъжност на албански кметове в четири северни общини в Косово, предимно населени със сърби. 

Мерките включват временно спиране на работата на съвместните комисии между ЕС и Косово на базата на Споразумението за стабилизиране и асоцииране и замразяване на поканите за срещи на високо равнище, както и на двустранните посещения, с изключение на онези, свързани със справянето с кризата в Северно Косово в рамките на диалога Косово – Сърбия с посредничеството на ЕС.

Сърбия не признава обявената през 2008 г. независимост на Косово. Двете страни водят диалог за нормализиране на отношенията под егидата на ЕС.

Косовският премиер написа, че по време на срещата си с Фон дер Лайен е повторил и значението на това Косово да получи въпросника за членство в ЕС.

Косово подаде молба за членство в ЕС на 15 декември 2022 г. и е единствената страна в региона на Западните Балкани, която все още няма статут на страна кандидат за членство в ЕС.

„Във време, в което автокрациите оспорват универсалните свободи, Косово представлява котва за основните ценности на ЕС в Западните Балкани“, завърши публикацията си Курти.

Председателката на Европейската комисия благодари в пост в „Екс“ на Курти за топлото посрещане и съдържателния разговор, като също така поздрави Косово за неговите „впечатляващи икономически успехи през последните години“.

„Ние сме горди да ви подкрепяме. Нека продължим да работим заедно стъпка по стъпка за европейското бъдеще на Косово“, написа още Фон дер Лайен.

В публикация след срещата си с косовския президент по-рано днес председателката на Европейската комисия написа, че Косово е свършило „чудесна работа по Програмата за реформи“ и посочи, че страната ще може да се възползва от повече от 880 милиона евро по Плана за растеж.

Фон дер Лайен допълни, че изплащането на тези средства ще започне с първото плащане, което би могло да се осъществи до края на годината.

#косовският #премиер #албин #курти #съобщи #профила #екс #срещнал #председателката #европейската

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете