Косовският премиер обсъди членството на Косово в Съвета на Европа с дипломатически представители на страните от Петорката и ЕС

Косовският премиер обсъди членството на Косово в Съвета на Европа с дипломатически представители на страните от Петорката и ЕС

7 май 2024 г. · 10 мин. четене · Споделяне във Facebook


Косовският премиер обсъди членството на Косово в Съвета на Европа с дипломатически представители на страните от Петорката и ЕС

Косовският премиер Албин Курти се срещна с посланици и дипломатически представители на страните от т. нар. Петорка (САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Германия) и Службата на ЕС в Прищина, предаде КосоваПрес.

По време на срещата си с тях Курти беше придружен от първия вицепремиер на Косово Бесник Бислими и заместник-министъра на външните работи и диаспората на Косово Крешник Ахмети.

На срещата вчера са били обсъдени актуалните събития в Косово и членството на Косово в Съвета на Европа.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) подкрепи присъединяването на Косово към Съвета на Европа в средата на април. Очаква се Комитетът на министрите да одобри окончателно решението на заседание на 16 май.

Косовският премиер подчерта, че до момента три важни инстанции в Съвета на Европа са потвърдили, че Република Косово покрива стандартите и критериите, за да бъде пълноправен член на тази организация. Това според Курти са изтъкнати юристи, докладчикът за Косово Дора Бакояни и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Той допълни, че всички условия и предусловия за членство на Косово в Съвета на Европа са заложени в доклада на Дора Бакояни и страната ги е изпълнила, включително чакащото с години решение за Дечанския манастир.

На 13 март косовското правителство поиска от Кадастралната агенция на Косово да изпълни решение на Конституционния съд на Косово от 2016 г., което предвижда вписването в кадастъра на 24 хектара земя и гори на Дечанския манастир, познат и като манастир Високи Дечани. Тези действия на косовското правителство проправиха пътя на Косово към Съвета на Европа, тъй като връщането на земята на Дечанския манастир бе едно от исканията за членството на страната в тази институция.

Курти каза, че в знак на готовност и крачка напред тримата държавни лидери (президентът на Косово Вьоса Османи, премиерът на страната Албин Курти и председателят на косовския парламент Глаук Конюфца – бел. ред.) са изпратили писмо гаранция до Дора Бакояни, че ще се ангажират с решаването на всички въпроси, които Съветът на Европа е изтъкнал, след като станат член на паневропейската организация.

По информация на „Клан Косова“ в писмото, изпратено в края на март, косовските държавни лидери гарантират спазване на всички членове на постигнатото в Брюксел през февруари миналата година Основно споразумение между Косово и Сърбия и Анекса към него, договорен в Охрид на 18 март 2023 г.

В писмото се посочва още, че Косово ще изпълни всички мерки, които се изискват от него, след като стане част от Съвета на Европа. В списъка с изискванията към Косово е и създаването на Съюз на сръбските общини (ССО), отбелязва медията.

Международната общност настоява Косово да създаде Съюз на сръбските общини, който произтича от споразумение между Косово и Сърбия от 2013 г. и който да обедини около себе си общините в Косово със сръбско мнозинство. Неговото създаване се разглежда от международния фактор като „условие на условията“ за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия в рамките на диалога между тях, воден от ЕС.

Сърбия не признава обявената през 2008 г. независимост на Косово. Двете страни водят диалог за нормализация на отношенията под егидата на ЕС. 

По време на вчерашната си среща Курти припомни, че нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия става в Брюксел, а не в Страсбург (където заседава Съветът на Европа – бел. ред.), съобщава КосоваПрес. Косовският премиер подчерта, че процесът на членство в Съвета на Европа е въпрос на зачитане на правата на човека, демокрацията и върховенството на закона – ценности, които Република Косово има. 

По негови думи тези два процеса не трябва да се смесват, тъй като не си помагат взаимно. В случай, че бъдат смесени, това би нанесло непоправими щети както на диалога в Брюксел, така и на Съвета на Европа от друга страна като институция за опазване и насърчаване на демокрацията и правата на човека.

Косовският премиер подчерта, че член 7 от Основното споразумение, който засяга въпроса за създаването на ССО, не може да бъде изваден от пакета на споразумението от Брюксел и Анекса от Охрид и не трябва да се поставя като приоритет и в центъра. 

Курти призова страните съюзници на Косово – държавите от Петорката, да подкрепят членството на Косово през май в съответствие с оценките, които самите институции на Съвета на Европа са дали, и въз основа на достойните постижения в развиването на демокрацията, човешките права, върховенството на закона и привеждането на страната в съответствие със западните ценности и позиции. 

#косовският #премиер #албин #курти #срещна #посланици #дипломатически #представители #страните #нар

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете