Косовските власти са конфискували големи количества оръжие в северната част на страната

Косовските власти са конфискували големи количества оръжие в северната част на страната

15 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Косовските власти са конфискували големи количества оръжие в северната част на страната

Косовските власти съобщиха снощи, че са конфискували значителни количества оръжие в северната част на страната, за които предполагат, че са останали там след нападението на 24 септември в селището Банска, пише в електронното си издание вестник „Коха диторе“.

Генералният директор на косовската полиция Газменд Ходжа заяви, че полицията е получила информация за оръжията от граждани и от Косовската разузнавателна служба.

Той и министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечля съобщиха, че полицейските операции са били проведени в района на Звечан в посока на селището Рударе.

Ходжа уточни, че са били конфискувани 1500 боеприпаса, 10 дългоцевни огнестрелни оръжия, 62 зашеметяващи гранати, експлозиви, радиооборудване, пълни и празни пълнители и сръбска военна униформа.

Директорът на косовската полиция допълни, че е задържан бивш полицейски служител, който е заподозрян във връзка с оръжията, които са били намерени близо до неговия дом.

От нападението в Банска досега косовските власти неколкократно представиха оръжия, конфискувани в северната част на страната, където етническите сърби са мнозинство.

На 24 септември миналата година в селището Банска, община Звечан, сръбска въоръжена група атакува служители на косовската полиция и уби един от тях. В престрелката бяха убити и трима от нападателите.

Косово смята Сърбия за отговорна за нападението, но Белград отрича да има връзка.

Отговорността за атаката беше поета от бившия зам.-председател на косовската сръбска партия „Сръбска листа“ Милан Радойчич. Радойчич беше арестуван в Сърбия и ден по-късно освободен, а впоследствие Интерпол издаде международна заповед за ареста му. 

#косовските #власти #съобщиха #снощи #конфискували #значителни #количества #оръжие #северната #страната

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете