Косово одобри проект за ремонт на Народния си театър на стойност седем милиона евро

Косово одобри проект за ремонт на Народния си театър на стойност седем милиона евро

8 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Косово одобри проект за ремонт на Народния си театър на стойност седем милиона евро

Косовският институт за защита на паметниците одобри проект за реставрация и цялостен ремонт на сградата на Народния театър на Косово в Прищина на стойност седем милиона евро, съобщи вестник „Коха диторе“.

Министърът на културата, младежта и спорта на Косово Хайрула Чеку написа в публикация във Фейсбук, че чрез този проект Косово ще се сдобие с нов Народен театър, като запази стария Народен театър.

„Работихме заедно с шест факултета на Прищинския университет, с най-добрите професионалисти в нашата страна за разработването на проекта, който освен обновяване на сградата предвижда и създаване на нови допълнителни пространства, за да се осигурят достойни условия за актьорите и персонала и по-добро артистично изживяване за публиката“, написа Чеку.

Проектът за Народния театър ще запази настоящия облик на сградата му, строена през 40-те години на миналия век, пише вестникът. Промени по нея до момента са правени в задната част на театъра, където вече има пристройка от 80-те години на двадесети век.

Генералният директор на Народния театър на Косово Кущрим Шеремети нарече проекта „изключителна новина“ и не скри ентусиазма си, отбелязва „Коха диторе“. Шеремети се надява работата по проекта да започне през лятото.

Сградата на Народния театър на Косово беше затворена през юли 2022 г. от Министерството на културата, младежта и спорта на Косово с аргумента, че представлява опасност. Тази обосновка обаче не беше вярна, тъй като доклад на университетски преподаватели по строителство в Прищинския университет от май същата година не констатираше такова нещо и не препоръчваше затварянето му, отбелязва вестникът.

От края на войната в Косово (1998 – 1999 г.) до днес сградата на Народния театър в Прищина е била реновирана шест пъти, припомня изданието.

От септември 2022 г. театърът се премести в това, което сега се нарича Амфитеатър на Националния театър на Косово и се помещава в Двореца на младежта и спорта. 

#косовският #институт #защита #паметниците #одобри #проект #реставрация #цялостен #ремонт #сградата

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете