КосоваПрес: Тържествено бе открита обновената Онкологичната клиника на Косово

КосоваПрес: Тържествено бе открита обновената Онкологичната клиника на Косово

21 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


КосоваПрес: Тържествено бе открита обновената Онкологичната клиника на Косово

От днес гражданите на Косово ще получават нови услуги в Онкологичната клиника на Университетския клиничен център, предаде за БТА агенция КосоваПрес, по повод завършилия ремонт в центъра и увеличената леглова база на обща стойност от 600 хиляди евро.

При откриването на обновената Онкологична клиника премиерът на Косово Албин Курти каза, че списъкът с основни лекарства е разширен от 8 милиона евро на 13 милиона евро.

„Имаме значителна инвестиция от около 600 000 евро, която преобрази тази така необходима клиника по много важен начин за лекарите, медицинските сестри, помощния персонал, които са общо 70, и пациентите. Имаше 45 легла, сега има 60 легла и скоро ще има 110 легла… С новите (легла) списъкът на чакащите става нула, като това струва 1,44 милиона евро. Процесът на осигуряване на ваксината HPV срещу рак на маточната шийка върви много добре, като в същото време е разширен и списъкът с основните лекарства, тъй като лекарствата са скъпи, бюджетът е увеличен от 8 милиона на 13 милиона евро. Преди три години бюджетът за основни лекарства беше 24 милиона евро, сега е 60 милиона евро. В Косово лекарствата на пациентите струват около 120 милиона евро, половината от тази сума се плаща от държавата, а пациентите плащат другата половина. Преди държавата заплащаше 20 процента, но това вече е променено на 50 процента“, каза Курти.

От своя страна министърът на здравеопазването Арбен Вития добави, че сега пациентите ще получават всички услуги по най-качествения начин.

„Много се радвам, че клиника, толкова жизненоважна за една много важна група пациенти в нашата република, отсега нататък тази клиника ще предоставя много по-качествени услуги с много, много лекарства, без списък на чакащи за лъчетерапия, в изключително добро състояние и достойни условия, пожелавам да има колкото се може по-малко болести, но тези, които имат нужда, разбира се, вече ще получават всички услуги по най-качествения начин“, допълни Витиа.

 (Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

#днес #гражданите #косово #получават #нови #услуги #онкологичната #клиника #университетския #клиничен

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете