КосоваПрес: Проектът за Съюза на сръбските общини ще бъде преразгледан, само ако Сърбия изпълни основното споразумение

КосоваПрес: Проектът за Съюза на сръбските общини ще бъде преразгледан, само ако Сърбия изпълни основното споразумение

преди 6 дни · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


КосоваПрес: Проектът за Съюза на сръбските общини ще бъде преразгледан, само ако Сърбия изпълни основното споразумение

Министърът на външните работи и диаспората на Косово Доника Гървала заяви, че правителството ще разгледа проекта на ЕС за Съюз на сръбските общини, само ако Сърбия изпълни изцяло основното споразумение от Брюксел и Охридския анекс, съобщи Косовапрес за БТА.

Според Гървала Косово не може да изпрати проекта на (специалния пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина - б.а.) Мирослав Лайчак в Конституционния съд като отделна част от споразумението, постигнато миналата година, а само като част от пакета, който включва подробния план за изпълнение.

Гървала смята за необходимо новите структури на Европейския съюз да имат различен и балансиран подход от, както каза тя, проваления диалог на Лайчак. Първият дипломат на Косово каза в интервю за КосоваПрес, че проектът на Съюза на сръбските общини в сегашния му вид, отделен от брюкселския пакет, не може да бъде обработен, въпреки международния натиск и условията, които могат да бъдат поставени за членство в международни организации.

Като подходящо решение тя смята възможността ЕС да изпрати този проект на Венецианската комисия за оценка. Гървала обаче заяви, че са готови да седнат на масата за преговори с представителите на сръбската общност в Косово, за да може правителството да изготви проектоустав на Съюза на общините със сръбско мнозинство в Косово.

Министърът на външните работи моли международните съюзници на Косово да вземат предвид предложението на Косово за изготвяне на проект за устав на съюза. Тя обаче добавя, че след това нежелание на съюзниците на Косово да се занимават с тази тема, дори правителството няма оптимизма да тръгне по този път. Според нея, ако предложението на косовската страна не бъде взето предвид, то не може да бъде там вечно. По думите на Гървала съюзниците на Косово никога не са искали официално от Косово да изготви проект за съюза, но винаги са били на ръба да постигнат споразумение в Брюксел.

Гървала иска от ЕС да изпрати проекта за Съюз на общините със сръбско мнозинство в Косово на Венецианската комисия за оценка. Говорейки за диалога със Сърбия и промяната в подхода на Европейския съюз след изборите за Европейски парламент, тя каза, че е важно да не се повтори това, което се случи с диалога през последните три години.

(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

 

 

#министърът #външните #работи #диаспората #косово #доника #гървала #заяви #правителството #разгледа

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете