КосоваПрес: Президентът на Косово Вьоса Османи настоява Косово да получи статут на кандидат за ЕС

КосоваПрес: Президентът на Косово Вьоса Османи настоява Косово да получи статут на кандидат за ЕС

15 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


КосоваПрес: Президентът на Косово Вьоса Османи настоява Косово да получи статут на кандидат за ЕС

Президентът на Косово Вьоса Османи заяви, че напоследък Сърбия се доказва като много лоялен руски представител, който се опитва да играе според схемата на Путин, като, от една страна, дестабилизира Западните Балкани, а от друга страна, отваря нов фронт срещу Запада, предаде за БТА агенция КосоваПрес.

На Срещата на върха за демокрацията в Копенхаген Османи обсъди усилията на Косово за защита и укрепване на демокрацията, както и значението на интегрирането на Косово и други страни кандидатки в евроатлантическите институции в светлината на геополитическите събития.

Пред форума Османи заяви, че решимостта на Косово да защити свободата остава непоколебима, но че демокрацията не е и не може да бъде самостоятелно усилие, а изисква съюзи.

Според нея несигурността относно пътя на Косово към евроатлантическа интеграция създава много опасен вакуум, който проправя пътя на Русия и на нейните представители да подкопаят всички колективни постижения на Косово.

Османи добави, че е изключително важно страните от Западните Балкани, които отговарят на критериите, да вървят напред бързо със силна програма за евроатлантическа интеграция.

По време на посещението си в Дания Османи ще има срещи с държавни лидери, както и с албанската диаспора в страната.

(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

#президентът #косово #вьоса #османи #заяви #напоследък #сърбия #доказва #лоялен #руски

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете