КосоваПрес: Преходният период приключва, от днес еврото е единствената валута за трансакции в Косово

КосоваПрес: Преходният период приключва, от днес еврото е единствената валута за трансакции в Косово

13 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


КосоваПрес: Преходният период приключва, от днес еврото е единствената валута за трансакции в Косово

Преходният период на Централната банка на Косово (ЦБК) относно въпроса със сръбския динар приключи в събота, а от днес ще бъдат предприемани мерки срещу всички, които използват валути, различни от еврото, за парични трансакции в Косово. Това предаде за БТА агенция КосоваПрес.

От 1 февруари влезе в сила решение на Централната банка на Косово (ЦБК), което предвижда еврото да бъде единствената валута за разплащания в брой. Това засили притесненията на местната сръбска общност, която получава сръбски заплати и пенсии в динари и ги използва за покупки и разплащания в Косово.

Събота беше последният ден от преходния период на Централната банка на Косово относно динара. В този срок не са налагани наказателни мерки, но е предоставяна информация на гражданите за прилагането на решението за разплащанията в брой.

Междувременно търговските банки, които оперират в Косово, бяха инструктирани да отворят нови клонове на север в страната, където живеят предимно сърби. След 12 май всички парични трансакции навсякъде в Косово трябва да се извършват в евро.

„Други валути, различни от евро, могат да се използват в Република Косово като стойност за съхранение във физическа форма или в банкови сметки във валути, различни от евро, за извършване на международни плащания във валути, различни от евро, и за обменни дейности“, се посочва в решението на ЦБК.

Прилагането на решението, особено в северната част на страната, се оценява като предизвикателство.

На въпрос преди няколко дни за края на преходната фаза премиерът Албин Курти повтори, че Централната банка на Косово е тази, която решава подобни въпроси, а не изпълнителната власт.

#преходният #период #централната #банка #косово #цбк #относно #въпроса #сръбския #динар

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете