КосоваПрес: Паметникът на националния герой Георги Кастриоти Скендербег беше открит в Джакова, Косово

КосоваПрес: Паметникът на националния герой Георги Кастриоти Скендербег беше открит в Джакова, Косово

6 май 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


КосоваПрес: Паметникът на националния герой Георги Кастриоти Скендербег беше открит в Джакова, Косово

Паметникът на Георги Кастриоти Скендербег беше открит днес в навечерието на рождения ден на албанския национален герой и отбелязването на 25-годишнината от освобождението на община Джакова  (Дяково) в Косово, предаде предаде за БТА агенция КосоваПрес.

Откриването на паметника на легендарния албански герой, съпротивлявал се 25 години на Османската империя, се състоя в Големия парк на града в присъствието на представители на общинските власти, политици и много граждани.

Кметът на община Джакова Ардиан Джини похвали поставянето на паметника на албанския лидер в града, опожарен от войната и сръбското варварство по време на войната в Косово. Той каза, че фигурата на Скендербег символизира силното единство, което цари сред албанците през вековете.

„Когато погледнете паметниците, те са камък и бронз, но ако всички тези хора, които са тук, носят в сърцата си такъв паметник, той вече не е само бронз и камък, защото той е в сърцето на всеки човек, той е в нашите чувства и това представлява нашето единство, така че когато бронзът и камъкът са обичани от всички, тогава те стават символи, които ни обединяват и ни правят по-силни и ни карат да се чувстваме по-добре в нашата земя и страна ”, каза той.

Председателят на Алианса за бъдещето на Косово Рамуш Харадинай в речта си каза, че символът на албанското единство и постоянната връзка със Запада - Георги Кастриоти Скендербег, е вдъхновение за всеки албанец, чието наследство е вдъхновило усилията за свобода през вековете, включително и в Джакова.

„Георги (Скендербег) остана сам, но той никога не се отказа от посоката си, от собствения си път, от ангажимента си не само да обедини албанците, за да останат себе си и да бъдат тук на Балканите. Това, което се случи с нашето ново поколение, поколението на АОК (Армията за освобождение на Косово), е чудо и можем да ви кажем, че това хилядолетие, което започна, има голяма стойност. Виждате американското знаме. Така че не е случайно, че в ден като този трябва да свържем тези съюзи. Когато албанците са в силни съюзи, те чувстват, че правата им са гарантирани и аз вярвам, че трябва да продължим точно откъдето тръгнахме”, каза Харадинай.

Церемонията по откриването на паметника на Георги Кастриоти Скендербег завърши с музика, изпълнена от известни певци, под мотото „Албания ще живее винаги, докато има албанска земя и кръв”.

(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора ѝ като източник)

#паметникът #георги #кастриоти #скендербег #открит #днес #навечерието #рождения #ден #албанския

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете