Кораб е нападнат на около 90 км от бреговете на ОАЕ

Кораб е нападнат на около 90 км от бреговете на ОАЕ

13 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Кораб е нападнат на около 90 км от бреговете на ОАЕ

Британската Служба за морски търговски операции съобщи, че е получила сигнал за инцидент с кораб на 50 морски мили (около 90 км) североизточно от град Фуджейра в Обединените арабски емирства, който се разследва от властите, предаде Ройтерс.

От месеци подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси организират нападения срещу корабоплаването в района на Червено море в знак на солидарност с палестинците във войната в Газа. Командирът на военноморските сили на иранските Гвардейци на Ислямската революция заяви във вторник, че Техеран разглежда присъствието на Израел в ОАЕ като заплаха и ако сметне за необходимо, Иран може да затвори Ормузкия проток - входа към Персийския залив.

Фуджейра е разположена от източната страна на Ормузкия проток.

Месеците на нападения на хусите в Червено море нарушиха световното корабоплаване, принуждавайки фирмите да се пренасочат към по-дълги и по-скъпи трасета около Южна Африка, и подхраниха опасенията, че войната между Израел и "Хамас" може да се разпространи и да дестабилизира целия Близък изток.

В отговор на нападенията САЩ и Великобритания нанесоха удари по обекти на хусите.

Агенция Асошиейтед прес съобщи, че е получила достъп до видеозапис, показващ как командоси се спускат с хеликоптер и атакуват кораба. Според представител на близкоизточна страна, свързан с отбраната, нападението се приписва на Иран.

АП подчертава, че не е успяла да провери достоверността на записа, но видяното на него отговаря на вече известни подробности за абордажа, а хеликоптерът, с който той е извършен, изглежда като използваните от иранските Гвардейци на Революцията, извършвали и други нападения срещу кораби. 

Инцидентът става на фона на изострено напрежение между Иран и Запада, особено след предполагаем израелски удар по иранското консулство в Сирия. Засега Техеран не е потвърждавал задържането на плавателен съд.

#британската #служба #морски #търговски #операции #съобщи #получила #сигнал #инцидент #кораб

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете