Конституционният съд на Уганда потвърди строг закон срещу гейовете

Конституционният съд на Уганда потвърди строг закон срещу гейовете

4 април 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Конституционният съд на Уганда потвърди строг закон срещу гейовете

Конституционният съд на Уганда потвърди днес строг закон, който криминализира хомосексуалните действия, като запази почти всички негови разпоредби, включително възможността за дълги ефективни присъди и екзекуция в определени случаи, предаде ДПА.

В решението си от 200 страници петимата магистрати се позовават на традициите и културните норми и ценности на източноафриканската държава.Макар че съдиите запазиха повечето от забраните, те отмениха ограниченията за достъп на хомосексуалните хора до медицински услуги, както и задължението да се съобщава на властите за еднополовите връзки.

Парламентът на страната прие миналата година мярката – една от най-крайните на африканския континент. Групи за защита на правата на човека, ЛГБТИ активисти и отделни политици бяха внесли иск срещу закона в Конституционния съд. 

Решението все още може да бъде обжалвано пред Върховния съд.

През последните месеци угандийските активисти за правата на човека съобщават за зачестили нападения срещу гейове. В началото на годината известен активист за правата на хомосексуалните пострада тежко, след като беше намушкан с нож.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби заяви във Вашингтон, че Съединените щати са "дълбоко обезпокоени" от закона, който според него ще "подкопае общественото здраве, правата на човека и националната репутация на Уганда".

Хомосексуализмът е престъпление в 32 африкански държави.

#конституционният #съд #уганда #потвърди #днес #строг #закон #криминализира #хомосексуалните #действия

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете