Конгресмени от Демократическата партия уведомиха Белия дом, че има доказателства, че Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Конгресмени от Демократическата партия уведомиха Белия дом, че има доказателства, че Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

4 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Конгресмени от Демократическата партия уведомиха Белия дом, че има доказателства, че Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Десетки конгресмени от Демократическата партия на САЩ уведомиха Белия дом, че има достатъчно доказателства за нарушения на американските закони от страна на Израел, изразени в ограничаването на притока на хуманитарни пратки към ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес.

В писмо до президента Джо Байдън, подписано от 86 конгресмени демократи от Камарата на представителите, се посочва, че поставяните от Израел ограничения върху хуманитарните помощи за Газа "поставят под въпрос" уверенията на страната, че спазва Закона за чуждестранната помощ на САЩ. По-конкретно става въпрос за разпоредба, която изисква получателите на американски оръжия да спазват международното хуманитарно право и да осигуряват свободен достъп за американска помощ.

През февруари Байдън издаде меморандум, с който поиска въпросните писмени уверения от Израел, след като конгресмени от Демократическата партия започнаха да се съмняват дали израелското правителство спазва международното право при военните операции в Газа. 

Израел представи писмените си уверения в края на март.

В писмото си до Байдън конгресмените демократи заявяват, че израелското правителство се е противопоставило на многократните искания на САЩ да отвори достатъчно морски и сухопътни коридори за помощи към Газа. Те се позоваха на съобщения, че израелските власти не са допуснали достатъчно храна за предотвратяване на глада в палестинския анклав, че са наложили "произволни ограничения" върху хуманитарните помощи и че са въвели система за инспекции, която възпрепятства доставките.

"Очакваме правителството (на САЩ) да гарантира, че Израел спазва съществуващото законодателство и да предприеме всички възможни стъпки за предотвратяване на по-нататъшна хуманитарна катастрофа в Газа", пишат конгресмените.

До сряда държавният секретар Антъни Блинкън трябва да докладва на Конгреса дали намира за достоверни уверенията на Израел, че използването на американски оръжия е в съответствие с международното право.

В началото на този месец поне четири бюра на Държавния департамент уведомиха Блинкън, че не намират уверенията на Израел "нито за достоверни, нито за надеждни". Ако уверенията на Израел бъдат поставени под въпрос, Байдън ще има възможност да "коригира" ситуацията чрез действия, които варират от искане на нови уверения до спиране на американските оръжейни доставки, се посочва в меморандума.

#десетки #конгресмени #демократическата #партия #сащ #уведомиха #белия #дом #достатъчно #доказателства

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете