Коалициите за предстоящите избори в Северна Македония се оформиха

Коалициите за предстоящите избори в Северна Македония се оформиха

29 март 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Коалициите за предстоящите избори в Северна Македония се оформиха

С наближаване на срока за регистриране на листите за участие в парламентарните избори в Северна Македония на 8 май коалициите около по-големите партии и в двата политически блока се оформиха.

Първи, още през февруари, декларация за обединение в навечерието на президентските и парламентарните избори подписаха крилото на Арбен Таравари от разцепилият се Алианс за албанците и партиите в коалицията Европейски съюз за промяна - Демократично движение, Движение БЕСА и Алтернатива, които се определят като опозиция на най-голямата албанска партия ДСИ и с амбицията да прекратят дългогодишното ѝ присъствие в управлението на страната - в коалиция най-напред с ВМРО-ДПМНЕ, а после и със СДСМ.

Вчера другото крило на Алианс за албанците, това на Зиядин Села, взе решение да се присъедини към коалицията Европейски фронт, водена от партията на Али Ахмети (ДСИ), към която вече се присъединиха Демократическата партия на албанците на Мендух Тачи, Европейската демократична партия на Ариянит Ходжа, Демократическата партия на турците, Народното движение на Скендер Реджепи, както и Съюзът на ромите.

„Този Европейски фронт няма да е само за президентските и местни избори, този фронт ще е дълготраен, защото интересите са общи, не можем да разделяме хората, които живеят заедно, защото те са като едно семейство. Този фронт ще бъде изграден върху основите на междуетническото сътрудничество и ще допринесе за стабилността и мира в региона, като се фокусира върху интеграцията на страната в Европейския съюз и укрепването на добросъседските отношения”, каза след подписването на споразуменията Али Ахмети.

СДСМ също събра около себе си коалиция от по-малки партии – Нова социалдемократическа партия, Либерално-демократическата партия, Движение на турците, Партията на пенсионерите, ДОМ, ВМРО – Народна партия на Любчо Георгиевски, Демократичен съюз на власите, Партия за обществен и икономически напредък, Съюз на ромите, Партия за демократичен просперитет на ромите, Партия за демократично действие, които и до този момент бяха в коалиция с партията на Димитър Ковачевски, към която в последните дни се присъедини и движение „Нова Република”.

„Коалицията за европейско бъдеще е изцяло ангажирана с европейския път и има ясен план за европейски стандарт на живот, просперираща и развита държава, в която функционират демокрацията, правовата държава и социалната справедливост. Коалицията се застъпва за европейски стандарт на живот на гражданите, икономически растеж и развитие чрез преки инвестиции и чуждестранни инвестиции, чрез капиталови и инфраструктурни инвестиции, но също така и чрез подкрепа на местните компании, както и достоен живот на пенсионерите”, уточниха от СДСМ, които изразиха убеденост, че именно тази коалиция ще състави новото проевропейско правителство след предстоящите на 8 май парламентарни избори, ще бъде лидер в процесите на реформи и ще се застъпва за приключване на преговорите с ЕС до 2028 г. и членство до 2030 г. 

От ВМРО-ДПМНЕ също обявиха разширяване на коалицията си, като към нея, по думите на бившият министър на външните работи Антонио Милошоски, освен досегашните им коалиционни партньори са се включили и Социалдемократически съюз, Обединена партия за цялостна еманципация на ромите, „Македонска концепция” на Петър Богоески, Демократичен съюз, „Обединени за Македония” на Любе Бошковски, ТМРО и „Достойнство” на Стоянче Ангелов. 

В интервю за ТВ 21 вицепрезидентът на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски изрази увереност в изборната победа и "безпрецедентен триумф" на сегашната опозиция, заявявайки, че очакванията му са за 55-56 депутати в 120-местния парламент, а основната цел на ВМРО-ДПМНЕ е съставяне на самостоятелно правителство. 

На заседание снощи от ВМРО-ДПМНЕ определиха окончателно листите си в шестте избирателни единици, на които е разделена страната, а медиите отбелязаха, че от общо 41 досегашни депутати от ВМРО-ДПМНЕ 36 отново са в депутатските листи, докато при СДСМ само 16 от 32 настоящи депутати отново ще се кандидатират.

Официално предизборната кампания за парламентарните избори в Северна Македония започва на 18 април. 

#наближаване #срока #регистриране #листите #участие #парламентарните #избори #северна #македония #коалициите

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете