КНА: Журналисти от средиземноморски страни обсъдиха необходимостта от промяна на разказа за равенството между половете

КНА: Журналисти от средиземноморски страни обсъдиха необходимостта от промяна на разказа за равенството между половете

31 май 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


КНА: Журналисти от средиземноморски страни обсъдиха необходимостта от промяна на разказа за равенството между половете

Журналисти от няколко средиземноморски страни обсъдиха тази сутрин необходимостта от промяна на начина, по който се представя разказът за равенството между половете. Дискусията се проведе в кулоарите на конференцията на високо равнище „Жените за Средиземноморието“, която се провежда днес и утре в Никозия, предаде за БТА кипърската агенция КНА. Организатори на конференцията са Съюзът за Средиземноморието (UfM) и офисът на комисаря за равенство между половете в Кипър.

Журналисти от Кипър, Йордания, Ливан, Египет, Тунис, Испания, Португалия и Италия посочиха необходимостта от увеличаване на представителството на жените в новините. Един от начините, по който това може да стане, казаха те, е чрез увеличаване на използването на жени експерти по теми, които традиционно все още са доминирани от мъже, като политика, икономика, технологии и спорт.

В същото време те подчертаха трудностите, които може да възникнат, като се има предвид натискът на времето за публикуване на новините и това, че за журналистите е по-лесно да се върнат към обичайните си източници. Въпреки това те отбелязаха, че си струва да се положат допълнителни усилия за търсене на нови източници, които също могат да предложат нова гледна точка по темата.

Друг фактор, който беше посочен като пречка, е фактът, че често е трудно да бъдат открити жени експерти, тъй като те имат повече отговорности, с които се справят, балансирайки между работата и семейството, и затова не винаги са лесно достъпни.

По време на дискусията беше споменато също, че представянето на жените в новините не е задължително да бъде чрез популяризиране на истории или постижения на жени, а има нужда от увеличаване на равното представяне на истории от двата пола като истории от общ интерес.

Журналистите обаче отбелязаха, че си струва да се изтъкват истории, които показват различното въздействие на поредицата от кризи върху жените, било то войни, климатичната криза, миграцията или пандемията.

Друг дискутиран въпрос беше правилното използване на терминологията и приобщаващия език, който отчита гледната точка на пола. По-специално беше припомнен призивът на ООН за въздържане от употреба на термина „жертва“ по отношение на жени, които са били подложени на насилие, а по-скоро да използва термина „оцелял“, който се счита за по-овластяващ. Журналистите също споменаха, че една жена не трябва да се определя от инцидента, който би я стигматизирал, тъй като това не е част от нейната идентичност, а просто нещо, което й се е случило.

Журналистите представиха добри практики, които се използват или трябва да се използват в медиите, като приемането на вътрешни насоки за справяне с инциденти на насилие или използването на правилна терминология. Освен това беше изтъкнато значението на наемането на жени журналисти за отразяване на теми от политиката, икономиката, технологиите, спорта и т.н., както и колко важно е да има жени на редакторски и управленски позиции в медийните организации, тъй като те могат да повлияят както на отразяваните истории, така и на начина, по който те се отразяват.

КНА е медиен спонсор на конференцията, която започна днес следобед и завършва утре следобед. На конференцията ще бъдат обсъдени теми, свързани с икономическото овластяване на жените, женското предприемачество, насилието срещу жени и момичета и въздействието на климатичната криза върху жените.

(Новина, избрана от кипърската агенция КНА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

#журналисти #средиземноморски #страни #обсъдиха #тази #сутрин #необходимостта #промяна #начина #представя

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете