КНА: Ситуацията с миграцията е „изключително трудна“, каза кипърският външен министър

КНА: Ситуацията с миграцията е „изключително трудна“, каза кипърският външен министър

5 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


КНА: Ситуацията с миграцията е „изключително трудна“, каза кипърският външен министър

Министърът на външните работи на Кипър Константинос Комбос каза днес, че ситуацията с миграцията в страната е „изключитено тежка“ и че по време на посещението на президента Никос Христодулидис в Ливан в понеделник ще бъдат разгледани различни варианти, за да се постигне задоволителен резултат, предаде за БТА кипърската агенция КНА.

В изявлението си след разговор с ръководството на Движението на социалдемократите ЕДЕК Комбос каза, че по време на срещата са обсъдили и „горещия въпрос за имиграцията“, който, отбеляза той, тревожи както обществото, така и правителството, „следователно ние се опитваме да вземем тези решения, които ще доведат до смекчаване на явлението, което е особено тревожно“.

Той отбеляза, че именно в този контекст президентът Христодулидис е обявил посещението си в Ливан, „където ще разгледаме различни варианти, възникнали в контекста на нашето планиране, с цел да постигнем някакъв задоволителен резултат“.

Въпреки това, добави той, „ситуацията е изключително трудна и това е нещо, което трябва да тревожи както Европейския съюз, така и, разбира се, приятелската страна Ливан".

Напоследък се наблюдава увеличение на пристигащите в Кипър по море сирийски мигранти от Ливан.

Вчера президентът Христодулидис каза, че ще посети Ливан в понеделник заедно с министрите на вътрешните работи, на външните работи, с началника на Националната гвардия и с други официални лица за среща с лидерите на Ливан по въпроса за миграцията.

Той каза също, че в неделя ще се срещне с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и че по въпроса с миграцията е осъществен контакт и на ниво експерти.

(Новина, избрана от кипърската агенция КНА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

#министърът #външните #работи #кипър #константинос #комбос #каза #днес #ситуацията #миграцията

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете