Климатичната криза, равенството между половете и иновациите са основните приоритети за сътрудничество между ФАО и Северна Америка

Климатичната криза, равенството между половете и иновациите са основните приоритети за сътрудничество между ФАО и Северна Америка

9 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Климатичната криза, равенството между половете и иновациите са основните приоритети за сътрудничество между ФАО и Северна Америка

Климатичната криза, равенството между половете и иновациите са три приоритета, които трябва да ръководят сътрудничеството между Канада, САЩ и Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) през следващите две години. Това беше посланието на генералния директор на ФАО Ку Донгю на откриването на 8-ото издание на Неформалната регионална конференция за Северна Америка (INARC), която се провежда в Отава, съобщи ФАО. Домакин на събитието е канадското правителство.

Ку благодари на двете правителства за тяхната постоянна подкрепа от създаването на ФАО преди близо 80 години, след това изрази благодарност и за подкрепата им при одобрението на увеличението от 5,6 процента на редовния програмен бюджет на ФАО - първо по рода си от 12 години.

"Като се имат предвид трудните икономически условия в световен мащаб, заслужава да се отбележи, че вашата подкрепа за ФАО е исторически висока през последните две години. За мен това показва, че доверието във ФАО се възстановява и е неоспоримо признание за нашия важен принос към глобалната продоволствена сигурност", каза Ку чрез видео връзка от централата на ФАО в Рим.

Генералният директор напомни на конференцията за своите усилия за подобряване на прозрачността в механизмите за управление на ФАО, както и за фокуса си върху пресъздаването на ФАО като "гъвкава, ориентирана към действие организация, подходяща за целта, способна да прави иновации и да намира решения за продължаващите световни предизвикателства".

Такива предизвикателства включват трайно високите цени на храните, икономическото забавяне и климатичната криза, които засягат непропорционално най-уязвимите. Продължаващата война в Украйна, както и конфликтите и увеличаващите се хуманитарни кризи - в Газа, Афганистан, Хаити, Судан и Йемен - също предизвикват "голяма загриженост".

Приоритети на сътрудничество

Неформалната регионална конференция за Северна Америка се провежда на всеки две години. Въпреки че не е официална част от процеса на управление на ФАО, тя предлага жизненоважна възможност за задълбочени дискусии с двама от най-активните и подкрепящи членове на ФАО.

Според генералния директор сътрудничеството между ФАО, Канада и САЩ през следващите две години трябва да се фокусира върху три ключови области: трансформация на селските райони и намаляване на неравенствата, особено равенството между половете; наука, иновации и технологии; и климат, биоразнообразие и околна среда.

#климатичната #криза #равенството #половете #иновациите #приоритета #трябва #ръководят #сътрудничеството #канада

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете