Китайският външен министър Ван И разговаря по телефона с иранския и саудитския си колега

Китайският външен министър Ван И разговаря по телефона с иранския и саудитския си колега

16 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Китайският външен министър Ван И разговаря по телефона с иранския и саудитския си колега

Китай смята, че Иран ще съумее "да се справи оптимално със ситуацията и да не допусне нови сътресения в района", като същевременно запази суверенитета и достойнството си, заяви китайският външен министър Ван в телефонен разговор с иранския си колега Хосейн Амир Абдолахиан, цитиран от Ройтерс.

Ван И имаше предвид нападението срещу посолството на Иран в Сирия и ответния удар срещу Израел през уикенда.

Китайският външен министър отбеляза пред иранския си колега, че Китай оценява високо акцента на Иран върху това, че действията му няма да бъдат насочени срещу съседите му и други страни в региона, посочва китайската осведомителна агенция Синхуа.

Ван каза също, че е обърнал внимание на факта, че Иран е определил действията си като ограничени и предприети в самоотбрана. Китай остро осъжда и решително се противопоставя на атаката срещу посолството и смята случилото се за недопустимо, заяви министърът.

След като запозна китайския си колега с позицията на Иран, Абдолахиан го увери, че Иран е наясно с напрежението в региона, склонен е да прояви сдържаност и не цели по-нататъшна ескалация.

Напрежението в Близкия изток е високо, тъй като израелските военни обещаха ответни действия на нападението на Иран. Няколко държави призоваха за сдържаност. След ракетната атака в събота вечерта редица страни извикаха иранските посланици.

Ван И разговаря по телефона днес и със саудитския външния министър Файсал бин Фархан Ал Сауд, пред когото заяви, че Китай е готов да работи с Рияд за избягване на по-нататъшна ескалация в Близкия изток, посочва Синхуа.

Файсал бин Фархан е казал, че Саудитска Арабия "има големи очаквания" Китай да играе активна и важна роля в това отношение и е готова да засили комуникацията и координацията с Китай за насърчаване на незабавно и безусловно прекратяване на огъня в ивицата Газа.

След началото на войната в Газа през октомври миналата година избухнаха сблъсъци между Израел и свързани с Иран групировки в Ливан, Сирия, Йемен и Ирак, припомня Ройтерс.

Файсал заяви, че Саудитска Арабия "има пълно доверие" на Китай и иска да даде тласък на устойчиво развитие на двустранното сътрудничество, отбелязва Синхуа.

#китай #смята #иран #съумее #справи #оптимално #ситуацията #допусне #нови #сътресения

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете