Китайската група Хуавей даде на съд Румъния заради изключването й от 5 Джи мрежите

Китайската група Хуавей даде на съд Румъния заради изключването й от 5 Джи мрежите

9 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Китайската група Хуавей даде на съд Румъния заради изключването й от 5 Джи мрежите

Китайската група Хуавей (Huawei) е дала на съд румънската държава с искане за анулиране решението на Върховния съвет за национална отбрана (CSAT), който забрани използването на оборудване на компанията в 5 Джи мрежите в Румъния, съобщава новинарският сайт Хотнюз, като напомня, че становището на CSAT беше потвърдено и от решение на премиера Марчел Чолаку през февруари.

Компанията е поискала анулиране на нормативния акт, издаден от румънското правителство на 29 февруари 2024 г., като по делото, заведено в Апелативния съд в Букурещ, са призовани премиерът Марчел Чолаку, но също така министерството на дигитализацията и CSAT.

На 21 февруари 2024 г. CSAT отхвърли искането на китайската група за използване на нейно оборудване в 5 Джи мрежите в Румъния заради "рискове, свързани с националната сигурност". Това бе потвърдено и с правителствено решение, подписано на 29 февруари от премиера Чолаку, напомня Хотнюз.

В началото на март Хуавей изрази разочарование от решението на правителството да забрани използването на оборудване на компанията в 5 Джи мрежите след присъствието й в Румъния от над 20 години. Компанията, която има 1300 румънски служители, заяви, че "решението не се основава на никаква обективна оценка, нито е взето след конкретни констатации". Хуавей посочи също, че запазва законовото си право да оспорва това решение. 

"Разочаровани сме от решението на правителството на Румъния - решение, което не се базира на никаква обективна оценка, нито е взето след конкретни констатации. Хуавей присъства в Румъния от над 20 години, като през целия този период не е имало никакъв проблем със сигурността, като сме спазвали всички национални закони, норми и регламенти", се посочва в позиция на компанията от 1 март, изпратена по искане на Хотнюз. 

През лятото на 2021 г. след меморандум за 5 Джи мрежите, подписан със Съединените щати, Румъния одобри закон за сигурността на 5 Джи мрежите - нормативен акт, предназначен да ограничи възможните рискове за сигурността от страна на производители в областта на информационните технологии от Китай. 

Основните визирани в този закон китайски производители са Хуавей (Huawei) и Зет Ти И (ZTE), като и двете компании имат значителен дял в оборудването на мрежите на телекомуникационните оператори в Румъния, отбелязва сайтът. 

Други големи производители на 5 Джи оборудване и технологии, които вече получиха одобрението на Върховния съвет за национална отбрана на Румъния, са Ериксон (Ericsson), Самсунг (Samsung) и Нокиа (Nokia).

#китайската #група #хуавей #huawei #дала #съд #румънската #държава #искане #анулиране

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете