Китай отваря малко повече пазара си за внос на птиче, свинско месо и вино от Франция

Китай отваря малко повече пазара си за внос на птиче, свинско месо и вино от Франция

7 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Китай отваря малко повече пазара си за внос на птиче, свинско месо и вино от Франция

Китай, на фона на все по-голямото търговско напрежение с европейските страни, даде някои обещания в областта на селското стопанство, ангажирайки се да улесни достъпа до пазара си на някои френски продукти, сред които птичето месо, дори в случай на птичи грип, свински черва или вина със защитен географски произход, предаде Франс прес.

Въпросите за говеждото месо и коняка обаче остават неразрешени. 

По повод посещението на китайския президент Си Цзинпин във Франция държавните глави на двете страни  "приеха за първи път обща декларация, свързана със стокообмена и сътрудничеството в селскостопанския сектор", обяви френското земеделско министерство.

Това ще доведе до незабавното подписване на споразумения, които ще отворят огромния китайски пазар за френските хранителни стоки.

Френските компании биха могли да продължат да изнасят птиче месо на китайския пазар, дори ако в страната е открит случай на птичи грип, при условие че месото идва от незасегнати от вируса райони. 

"Франция е водещата европейска страна и втората най-голяма в света след САЩ, която е успяла да постигне такова споразумение с Китай", подчертава министерството. 

Китай е приел също и да оторизира вноса на нови партиди свинско месо, "бели дреболии", тоест части от хранопроводната система и червата.

Според Ан Ришар от браншовата организация "Енапорк" (Inaporc) това ще позволи "да се увеличи с 10 на сто износа към Китай", което ще доведе до потенциални допълнителни приходи от 26 милиона евро.

Колкото до напитките, "административното споразумение, свързано със сътрудничеството в областта на виното, ще позволи насърчаването, структурирането и улесняването на сътрудничеството във винарския сектор в Китай", се посочва в комюникето на министерството, като се има предвид най-вече защитата на интелектуалната собственост. 

 

#китай #фона #все #поголямото #търговско #напрежение #европейските #страни #даде #обещания

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете