Кандидатът за президент на ВМРО-ДПМНЕ: Не отъждествявам евроингеграцията с промените в конституцията

Кандидатът за президент на ВМРО-ДПМНЕ: Не отъждествявам евроингеграцията с промените в конституцията

23 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Кандидатът за президент на ВМРО-ДПМНЕ: Не отъждествявам евроингеграцията с промените в конституцията

ЕС няма политика за Западните Балкани, смята кандидатът за президент, издигната от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова, в интервю за Канал 5 в последния ден от предизборната кампания за президент на Северна Македония. 

Силяновска заяви, че не отъждествява евроингеграцията с промените в конституцията, а държавата е в „демократичен сумрак” с отворени, но незапочнати преговори с ЕС.

„Отварянето на преговорите с ЕС нищо не означава, когато ние всеки ден чуваме, че ще има нови искания”, заяви Силяновска. 

Попитана за това как би бил решен проблемът с условието в преговорната рамка на страната българите да бъдат вписани в конституцията, за да започне отварянето на преговорните глави, Силяновска заяви, че дори с такава преговорна рамка могат да се търсят решения. 

„Чакам изборите у нас, когато минат изборите в ЕС, когато минат изборите в България, може и там да дойдат на власт други хора. Приоритетът ми ще бъде да разговарям с нашите съседи. Смятам, че и при такава преговорна рамка са възможни решения. София трябва да бъде убедена от този, чийто принципи и политики са застрашени...Нека комисиите да продължат да си разговарят, но да се направи една интерпретация на Договора за приятелство и добросъседство, че няма да има въпроси, свързани с идентичността, културата и историята и те няма да бъдат основа за вето, а единствено критериите от Копенхаген”, заяви Силяновска.

Тя не изключи вариант за решение и отложено действие на промените в конституцията, когато Северна Македония стане член на ЕС. 

Изборите за президент на Северна Македония ще се проведат на 24 април, а вторият тур ще бъде заедно с парламентарните избори в страната на 8 май.

 

#политика #западните #балкани #смята #кандидатът #президент #издигната #вмродпмне #гордана #силяновскадавкова

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете