Канадският министър на отбраната изрази в разговор с китайския си колега загриженост за намеса на Китай в избори

Канадският министър на отбраната изрази в разговор с китайския си колега загриженост за намеса на Китай в избори

1 юни 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Канадският министър на отбраната изрази в разговор с китайския си колега загриженост за намеса на Китай в избори

Канада предупреди Китай да не се меси в нейни избори по време на рядка среща днес между министрите на отбраната на двете страни, предаде Ройтерс.

"Изразих загриженост във връзка с чуждестранната намеса във всички нейни проявления, включително намеса в нашите институции, включително в нашите избори, но също така и действия на сговор срещу китайската диаспора в Канада, (които са) нашите граждани", заяви канадският министър на отбраната Бил Блеър пред Ройтерс по повод своя разговор с китайския си колега Дун Цзюн.

Канадското контраразузнаване обяви през април в рамките на официално разследване, че Китай се е намесил последните два пъти, когато в страната са били произведени парламентарни избори. Пекин отхвърли обвиненията, припомня Ройтерс.

Миналата година Отава съобщи, че депутат консерватор, чието семейство живее в Хонконг, е бил обект на онлайн операция за дезинформация. В резултат Канада експулсира високопоставен китайски дипломат, след като доклад на разузнаването го обвини, че се е опитал да навреди на законодателя.

Блеър каза, че на срещата, която се проведе в кулоарите на конференцията по въпросите на сигурността "Диалог Шангри-Ла" в Сингапур, е изразил пред Дун и загриженост във връзка с китайската военна активност около Тайван след президентските избори на острова през януари.

Канада ще увеличи присъствието си в Азия и се е ангажирала да "разгледа въпросите, по които има разногласия" с Индия, добави той.

Отношенията между двете страни се влошиха, след като миналата година министър-председателят Джъстин Трюдо заяви, че Канада "активно проверява достоверни твърдения", че индийски агенти потенциално са свързани с убийството на канадския гражданин Хардип Сингх Ниджар през юни 2023 г., отбелязва Ройтерс. Миналия месец Канада повдигна обвинения на трима индийски граждани за покушението.

"Не може да има никаква толерантност към убийство на канадски граждани на канадска земя", заяви Блеър. "Смятам обаче, че (обвиненията) създадоха обстоятелства, при които може да започнем да разглеждаме въпросите, по които не сме съгласни, и някои от опасенията, които Индия също изрази пред нас", допълни той.

#канада #предупреди #китай #меси #нейни #избори #време #рядка #среща #днес

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете