Канада е регистрирала миналата година най-бързия ръст на населението от близо 70 години

Канада е регистрирала миналата година най-бързия ръст на населението от близо 70 години

27 март 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Канада е регистрирала миналата година най-бързия ръст на населението от близо 70 години

Миналата година населението на Канада е достигнало рекордните 40,77 милиона души, съобщи днес националната статистическа служба, цитирана от Ройтерс.

Агенцията обяснява до голяма степен този прираст с имиграцията.

През 2023 г. населението на Канада се е увеличило с 1,27 млн. души - с 3,2 % повече от предходната година. Това е най-високият ръст от 1957 г.

С наплива на имигранти се обяснява недостигът на жилища, който повиши цените им и ги направи недостъпни за мнозина, което понижи рейтинга на премиера Джъстин Трюдо, отбелязва Ройтерс. Ръстът на населението също така понижи показателите за брутния вътрешен продукт на глава от населението, както и нивата на производителност, посочиха икономисти и централната банка.

Канада разчита до голяма степен на имиграцията, за да увеличи своята работна сила и икономически растеж, като според доклад на Международния валутен фонд за 2021 г. почти една четвърт от нейното население не е родено в страната. Това е най-високото ниво сред страните от Г-7.

През последните няколко месеца обаче правителството на Трюдо се опитва да противодейства на натиска чрез мерки за ограничаване на броя на чуждестранните студенти и хората без постоянно местожителсто, които имат право да пристигат в Канада всяка година.

Изчислено е, че на 1 януари 2024 г. в Канада е имало 2 661 784 души без постоянно местожителство, сочат данни на националната статическа служба. 2 332 886 от тях са притежатели на разрешителни за пребиваване и членове на техните семейства, живеещи с тях, а 328 898 са кандидати за убежище със или без разрешителни за работа или обучение.

#миналата #година #населението #канада #достигнало #рекордните #4077 #милиона #души #съобщи

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете