Календар на българските постижения, включително космически, да има в българските училища

Календар на българските постижения, включително космически, да има в българските училища

23 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Календар на българските постижения, включително космически, да има в българските училища

Календар на българските постижения от различни сфери на живота, като полета на първия български космонавт Георги Иванов, трябва да има в българските училища, включително тези зад граница. Около това мнение се обединиха Огнян Илиев, първи секретар в Посолството на страната ни в Румъния, и Християна Трухчева, една от преподавателките в Българското неделно училище “Йордан Йовков” към посолството. 

Заедно с три деца от учебното заведение - Александър, Константин и Станимир от трети, четвърти и пети клас, те гостуваха в пресклуба на БТА в Букурещ, за да проследят чрез видеовръзка представянето на новия брой на списание ЛИК „Българската следа в Космоса“. Изданието е вдъхновено от 45-ата годишнина от полета в околоземна орбита на първия български космонавт Георги Иванов, която се навърши на 10 април.

“Неща от по-новия исторически календар на България като че ли  остават малко встрани. Има много важни събития, като тази годишнина, които не бива да се изпускат”, споделя за БТА Огнян Илиев и допълва: “Както има календар на църковните празници, така трябва да има календар на всичките тези събития. Може да бъде и в електронен вариант”.

“Добре е да има такъв календар във всяко училище. Когато има по-значима дата, събитие, гледаме да обръщаме внимание на децата, но го нямаме като задължителен елемент, като част от обучението. Нашите занимания обикновено са свързани с конкретни дати или празници. Наблягаме предимно на традиции, на култура. Когато може и на някакъв тип исторически събития. Но времето не стига, защото имаме извънкласни занимания два пъти в месеца”, обяснява Християна Трухчева.

Огнян Илиев не крие, че като дете мечтаел да стане пилот на изтребител. А малкият Александър по едно време искал да бъде космонавт. 

“Миналата година децата ми правеха макети на Космоса в училище. Планетите например бяха топчета от стиропор”, казва с усмивка Християна Трухчева. 

“Вчера гледахме един филм за  Космоса”, добавя Константин, а брат му Александър уточнява, че става дума за лентата “Разрушители” - история за това как проби от Космоса попадат на Земята.

Гостите си тръгнаха от пресклуба на БТА в Букурещ с подаръци -  предишни броеве на списание ЛИК. 

#календар #българските #постижения #различни #сфери #живота #полета #първия #български #космонавт

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете