Израелски официални представители са се съгласили да вземат предвид опасенията на САЩ относно офанзивата в Рафах, се казва в съвместно изявление

Израелски официални представители са се съгласили да вземат предвид опасенията на САЩ относно офанзивата в Рафах, се казва в съвместно изявление

2 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Израелски официални представители са се съгласили да вземат предвид опасенията на САЩ относно офанзивата в Рафах, се казва в съвместно изявление

Израелски официални представители снощи са се съгласили да вземат предвид опасенията на САЩ относно планираната офанзива в Рафах, се казва в съвместно изявление, публикувано след виртуална среща с американски официални представители, на която са били обсъдени алтернативни начини за изкореняване на бойците на "Хамас" от южната част на Газа, предаде Ройтерс.

Срещата, която продължи 2 часа и половина и в която участваха високопоставени американски и израелски официални представители, завърши с план за последващи разговори на живо още следващата седмица, се казва в изявлението.

Към момента обаче няма непосредствени признаци, че американските и израелските преговарящи са постигнали някакво споразумение относно Рафах, отбелязва Ройтерс. 

Президентът на САЩ Джо Байдън многократно призова Израел да не провежда мащабна офанзива в Рафах, за да се избегнат още палестински цивилни жертви в Газа, където според палестинските здравни в следствие на израелската инвазия власти са загинали над 32 000 души.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче се зарече, че никой няма да го възпре от офанзива в Рафах, тъй като се стреми да ликвидира бойците на "Хамас", отговорни за нападението на 7 октомври в южната част на Израел, при което по информация от израелската страна бяха убити 1200 души.

В съвместното изявление, публикувано след виртуалната среща, се казва, че двете страни са провели конструктивен разговор по отношение на Рафах и са се съгласили, че споделят мнението, че силите на "Хамас" там трябва да бъдат победени.

"Американската страна изрази загрижеността си във връзка с различните възможни начини на действие в Рафах. Израелската страна се съгласи да вземе под внимание тези опасения и да проведе последващи дискусии между експерти", се казва в изявлението.

Израелците са информирали американските си колеги за плановете за сухопътна офанзива за унищожаване на последните батальони на "Хамас", която според тях може да бъде извършена по начин, свеждащ до минимум цивилните жертви, заяви запознат с разговорите източник.

Миналата седмица Нетаняху отмени планирано посещение във Вашингтон, след като на 25 март САЩ позволиха приемането на резолюция за прекратяване на огъня в Газа в ООН, което отбеляза ново дъно в отношенията му с Байдън през шестте месеца на войната, коментира Ройтерс. Два дни по-късно Израел поиска от Белия дом да пренасрочи среща на високо равнище относно военните планове за Рафах в очевиден опит да се намали напрежението между съюзниците.

#израелски #официални #представители #снощи #съгласили #вземат #предвид #опасенията #сащ #относно

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете