Израел каза, че изборът на Турция да подкрепи "Хамас" ще има икономически последици

Израел каза, че изборът на Турция да подкрепи "Хамас" ще има икономически последици

9 април 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Израел каза, че изборът на Турция да подкрепи "Хамас" ще има икономически последици

Израелският външен министър Израел Кац каза, че Турция "едностранно е нарушила" търговски споразумения с решението си да ограничи износа си към Израел и че Израел ще отговори с ограничение от своя страна на продукти, идващи от Турция, предаде Ройтерс.

Кац заяви, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган „отново жертва икономическите интереси на народа на Турция, за да подкрепя "Хамас" и ние ще отговорим със същото“.

Турция наложи днес ограничения на износа на изделия от 54 различни категории за Израел, докато не бъде обявено прекратяване на огъня в Газа. Турското министерство на търговията посочи, че ограниченията на износа ще включват железни и стоманени изделия, строителни материали, машини и др.

Новите мерки срещу Израел бяха наложени, след като Тел Авив отхвърли искането на Анкара да се включи в доставките на хуманитарна помощ за палестинците в Газа от въздуха. 

„Това решение ще остане в сила, докато Израел, в рамките на задълженията си, произтичащи от международното право, не обяви незабавно прекратяване на огъня в Газа и не позволи достатъчен и непрекъснат поток от хуманитарна помощ за ивицата Газа“, заяви турското министерство, добавяйки, че Турция отдавна „не разрешава продажбата на Израел на какъвто и да е продукт или услуга, които могат да бъдат използвани за военни цели“. 

#израелският #външен #министър #израел #кац #каза #турция #едностранно #нарушила #търговски

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете