Израел и "Хизбула" си размениха тежки въздушни удари, докато насилието в региона расте

Израел и "Хизбула" си размениха тежки въздушни удари, докато насилието в региона расте

8 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Израел и "Хизбула" си размениха тежки въздушни удари, докато насилието в региона расте

Израел извърши днес тежки въздушни удари срещу Южен Ливан, а "Хизбула" каза, че е пуснала експлозивни дронове и е изстреляла мощни ракети срещу израелски обекти, предаде Ройтерс.

Трима души бяха убити при израелските нападения срещу Ливан, съобщиха източници от сферата на сигурността. 

Конфликтът между "Хизбула" и Израел продължава от октомври успоредно с войната в Газа и доведе до изселването на десетки хиляди хора от двете страни на границата и засили опасенията от по-голяма война между тежко въоръжените противници.

Израелската армия заяви, че е поразила военни структури и инфраструктура на групировката "Хизбула" на три места в Южен Ливан, включително е нанесла и повече от 20 удара срещу обекти на "Хизбула" в района на село в Южен Ливан.

"Хизбула" заяви, че е пуснала експлозивни дронове срещу военен команден център на северната граница на Израел и е изстреляла ракети "Буркан", които са с голяма поразяваща сила.

Двама представители на службите за сигурност казаха, че Израел използва мощни боеприпаси в очевиден опит да порази подземните бункери на "Хизбула". 

Разселването на около 60 000 жители на Северен Израел предизвика призиви в Израел за по-твърди военни действия срещу "Хизбула". От другата страна на границата, в Ливан, около 90 000 души също са били разселени заради израелски удари, отбелязва Ройтерс

През април израелската армия заяви, че е завършила следващата си стъпка в подготовката за евентуална война с "Хизбула".

Според източници от Ливан при израелски удари от октомври насам са убити над 250 членове на "Хизбула" и 75 цивилни. В Израел са убити около 20 души, включително войници и цивилни.

Съединените щати и Франция се опитват да потушат конфликта чрез дипломация.

#израел #извърши #днес #тежки #въздушни #удари #срещу #южен #ливан #хизбула

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете