Износът на цитрусови плодове от Южна Африка ще нарасне въпреки инфраструктурната криза

Износът на цитрусови плодове от Южна Африка ще нарасне въпреки инфраструктурната криза

2 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Износът на цитрусови плодове от Южна Африка ще нарасне въпреки инфраструктурната криза

Република Южна Африка очаква да увеличи износа на цитрусови плодове тази година, тъй като по-младите дървета започват да раждат и допринасят да се компенсира въздействието на инфраструктурните предизвикателства и по-високите разходи за вложени ресурси, съобщи Ройтерс, позовавайки се на националната асоциация на производителите.

Вторият по големина износител на цитрусови плодове в света след Испания се бори с криза с осигуряването на електричество, причинена от честите повреди на остарелите електроцентрали, захранвани с въглища.

Неефективността на железопътния транспорт и пристанищата поради липсата на инвестиции в държавната логистична фирма "Транснет" (Transnet) също нарушава южноафриканския износ на суровини.

Но 12-процентното увеличение на износа на портокали до 58 милиона кашона и 14-процентният скок в доставките на грейпфрути до 16,7 милиона кашона, отчасти дължащи се на доставките за Китай, се очаква да увеличат доставките на световните пазари тази година, каза в изявление председателят на Асоциацията на производителите на цитрусови плодове в Южна Африка (CGA) Джъстин Чадуик.

Южна Африка, която изпрати 165,1 милиона кашона цитрусови плодове миналата година, е изправена и пред предизвикателства, свързани с разпоредбите на Европейския съюз (ЕС), изискващи засилено студено третиране на изнасяните цитрусови плодове поради опасения относно фалшивия молец – вредител, често срещан в страните от Субсахарска Африка, и черните петна по цитрусовите плодове – гъбична болест, която оставя тъмни петна по тях.

Асоциацията на производителите на цитрусови плодове в Южна Африка оказва натиск върху правителството на страната да призове за създаването на независима група, която да се произнесе по първата жалба в Световната търговска организация (СТО), подадена през 2022 г. срещу мерките на ЕС за фалшивия молец.

Браншовата организация поиска от южноафриканското правителство и да подаде друга жалба в СТО срещу ЕС относно разпоредбите за черните петна по цитрусите.

#република #южна #африка #очаква #увеличи #износа #цитрусови #плодове #тази #година

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете