Изложба „В очакване на еврото“ е представена в библиотеката на Нов български университет

Изложба „В очакване на еврото“ е представена в библиотеката на Нов български университет

10 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Изложба „В очакване на еврото“ е представена в библиотеката на Нов български университет

Изложба от книги и статии „В очакване на еврото“ ще бъде представена от днес до 15 юни в библиотеката на Нов български университет, съобщават организаторите.

Повод за събитието е Деня на Европа, 9 май, посветен на мира и обединението на стария континент. „Темата за общата европейска валута не е нова за библиотеката. През 2016 г. е организирана изложба „Пътят към еврото“ като поводът тогава е 15-годишнината от въвеждането на еврото като официална парична единица в обръщение. Темата за въвеждането на еврото у нас е важна за всички и в публичното пространство излизат ежедневно публикации в медиите, но те не са обект на библиографията към изложбата“, припомнят организаторите.

От екипа отбелязват, че „В очакване на еврото“ включва документи, които са част от традиционните и електронни колекции на библиотеката. Към изложбата е съставена библиография и всеки, който проявява интерес към нея, може да я получи, като пише на пише имейл до библиотеката. „В избраната библиография има 170 библиографски описания и съдържа препратки към съдържания на книги в библиотечния каталог на НБУ. Включени са библиографски описания на книги и статии от колекциите „Academic Search Ultimate“ и „eBook Academic Collection“ на EBSCO, ScienceDirect, Central аnd Eastern European Online Library (CEEOL), JSTOR и Emerald“, казват организаторите.

Сред изложените документи са книгите „България в преддверието на еврозоната“ от Йосиф Аврамов, „Валутният риск в икономиката: Теоретични и практико-​приложни измерения“ от Ирена Николова, „Пътят към евро: Опитът на страните от Източна Европа с Паричен съвет“ от Гарабед Минасян, „Парите и тяхната история: 1200 години история от Средновековието до единната европейска валута“ от Михаел Норт, „Еврото: Как една обща валута застрашава бъдещето на Европа“ от Джоузеф Стиглиц. По изложба „В очакване на еврото“ работи екип от библиотекари и специалисти, съставител на библиографията е Пенка Караиванова, библиографски редактор Светлана Иванова, графичен дизайн на плаката – Георги Младенов, казват още от екипа.

/ВСР

#изложба #книги #статии #очакване #еврото #представена #от днес #библиотеката #нов #български

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете