Изложба в Лондон представя емблематичния дизайн на картата на местното метро

Изложба в Лондон представя емблематичния дизайн на картата на местното метро

преди 3 часа · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Изложба в Лондон представя емблематичния дизайн на картата на местното метро

Картата на лондонското метро е представена в нова изложба, която проследява развитието на емблематичния й дизайн, вдъхновил гидовете на транспортните мрежи по целия свят, предаде Ройтерс.

Окачена в станциите, във влаковете и на листовките за пътници, картата остава популярен начин за планиране на пътуванията из британската столица дори и в ерата на смартфоните.

В анкета на Би Би Си от 2006 г. британците избраха картата на метрото за втория любим местен дизайн на 20-и век след самолета "Конкорд", изпреварвайки изтребителя "Спитфайър" и червената телефонна кабина, припомня Ройтерс.

Експозицията "Картографиране на метрото: 1863-2023" се открива днес. В нея ще бъдат показани и продадени редки карти и плакати на метрото, включително ръкопис на автора на картата Хари Бек от 1933 г., чиято цена е 75 000 британски лири.

Дизайнът, създаден от него, променя начина, по който се представят транспортните мрежи по целия свят. Той превръща диаграмата от криволичещи линии от географските карти в прави линии, които позволяват на пътниците бързо да разберат как да стигнат от една до друга метростанция.

"Неговата концепция е, че когато пътникът е под земята, няма значение къде се намира, стига да се озове на станцията, до която се опитва да стигне", казва кураторът на изложбата Чарлз Робърт. Според него проектът на Бек продължава, копиран и развит от почти всяка друга транспортна мрежа по света.

Въпреки това, транспортните власти в Лондон я намират за прекалено радикална и първоначално отхвърлят проекта на Бек. По-късно обаче го приемат, след като успешно е тестван.

Заслугите на Бек, който се занимава с техническо чертане, не са признати, докато той е жив, въпреки че на днешните карти на метрото е отбелязан неговият дизайн.

Изложбата, която съвпада с 50-годишнината от смъртта на Хари Бек, продължава до 30 ноември, отбелязва Ройтерс.

#картата #лондонското #метро #представена #нова #изложба #проследява #развитието #емблематичния #дизайн

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете