Изложба представя историята на юридическата общност в Плевен

Изложба представя историята на юридическата общност в Плевен

преди 2 часа · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Изложба представя историята на юридическата общност в Плевен

Изложба „Юридическата общност в свободен Плевен – архивите говорят” е подредена в Регионалния исторически музей (РИМ). Тя е организирана от Районен съд – Плевен съвместно с музея и е посветена на 145 години от приемането на Търновската конституция.

Изложбата бе открита от председателя на Плевенския Районен съд Вера Найденова. „Радвам се, че откриването съвпада  с Европейския ден на гражданското правосъдие. Благодаря на всички, които допринесоха за реализирането на тази изложба. Нека да се вдъхновим от примера на нашите предци и да работим за едно по-демократично, по-отговорно, по-справедливо и по-правово общество“, каза съдия Найденова. 

Автор на изложбата е Валентин Кузманов, уредник в отдел „Нова и най-нова история“ на музея. Той направи доклад-резюме на историята на юридическото дело в Плевен.

Експозицията представя историята и значимостта на юридическата общност в Плевен чрез разнообразни архивни документи и материали. РИМ - Плевен разполага с повече от 100 фондови единици, свързани с темата.

Сред над 50-те изложени експоната са медальон, носен от председателя на съда по време на заседание, восъчен печат на 3-то мирово отделение, създадено през 1927 година при Окръжен съд -  Плевен, покана за бал на съдиите и адвокатите от 1929 година. В залата посетителите ще видят много снимков материал , съдебни дела от 1930 г., призовки, решения и протоколи от 1908 г.

Организаторите са оформили и юридически кът, пресъздаващ работната атмосфера от края на ХIX и началото на XX век.

След презентацията Вера Найденова връчи плакети на бивши председатели на Плевенския районен съд.

Изложбата може да бъде разгледана до 25 февруари 2025 г.

 

#изложба #юридическата #общност #свободен #плевен #архивите #говорят #подредена #регионалния #исторически

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете