Изкуственият интелект и климатичните промени ще са основните акценти на изложението "ВиваТех" в Париж през май

Изкуственият интелект и климатичните промени ще са основните акценти на изложението "ВиваТех" в Париж през май

7 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Изкуственият интелект и климатичните промени ще са основните акценти на изложението "ВиваТех" в Париж през май

Изкуственият интелект и климатичните промени ще са основните акценти на изложението "ВиваТех" (VivaTech), най-голямото технологично събитие в Европа, което ще се проведе през май в Париж, а организаторите искат то да придобие по-глобално значение, предаде Франс прес.

Очаква се осмото издание на изложението от 22 до 25 май в "Порт дьо Версай" да има най-малкото същата посещаемост като тази през 2023 г. - 150 000 посетители, над 11 000 представители на стартъпи и поне 2500 инвеститори.

Основните теми ще са изкуственият интелект и "конкретните иновации" в тази област, устойчивите технологии с компании като френската "Велю парк" (Value Park), която използва студената температура на дълбоководната морска вода, за да охлажда сградите и отделните видове транспорт и присъствието на "Тесла" (Tesla) например.

Събитието ще постави тази година "акцент върху международното присъствие, аспект, на който не е отделяно достатъчно внимание досега", заяви шефът на "ВиваТех" Франсоа Битузе. 

"Тази година 120 страни ще бъдат представени и ще има 40 национални павилиона", каза той пред АФП, като броят на европейските страни е нараснал с 30 на сто спрямо миналата година. 

Сред очакваните звезди на изложението са Джон Кери, пратеник за климата на президента Джо Байдън и бивш американски държавен секретар и главната изпълнителна директорка на социалната мрежа "Екс" (X) Линда Якарино.

Предвижда се в изложението да участват френските ръководители на Ел Ве Ем Аш (LVMH) и "Оранж" (Orange) - Бернар Арно и Кристел Хайдеман, както и европейски лидери като еврокомисарят за единния пазар Тиери Бретон и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

След Южна Корея и Индия, през 2024 г. акцентът ще падне върху Япония с около 40 представители на японската технологична екосистема. 

"ВиваТех" цели да има 45 на сто жени на сцената, тъй като те са слабо представени в сектора. 

Президентът на Франция Еманюел Макрон присъства всяка година на изложението, въпреки че участието му засега все още не е потвърдено.

#изкуственият #интелект #климатичните #промени #основните #акценти #изложението #виватех #vivatech #найголямото

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете