Изборният ден в Русенско приключи, в четири секции гласуването е удължено с 15 минути

Изборният ден в Русенско приключи, в четири секции гласуването е удължено с 15 минути

11 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Изборният ден в Русенско приключи, в четири секции гласуването е удължено с 15 минути

Изборният ден в област Русе приключи, съобщи председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Милена Хинкова. Тя уточни, че в четири секции в села извън община Русе гласуването е продължило 15 минути след 20:00 часа, тъй като пред тях е имало хора, желаещи да упражнят правото си на глас. 

Първите трудности, които се наблюдават при приемането на изборните книжа в РИК, са свързани с това, че от някои от секциите не са открили протоколите, с които са получили документите от Общината. Те трябва да се сверяват след това от членовете на РИК, каза още Хинкова. 

„Като дойдат от секциите, където има машинно гласуване, ще видим как са си попълнили протоколите. В някои от тях имаше неотпечатани или нечетливи бюлетини. От ЦИК има писмо с указания, че за тях трябва да има отделни протоколи. Предполагам, че някои секции няма да са го направили, тъй като това писмо дойде в последния момент. Ще имат възможност да го направят“, каза Милена Хинкова. 

Тя добави, че в две секции в Русе е преустановено гласуването с машина, поради технически проблеми. В 71-а и 199-а секция вотът е продължил само с хартиени бюлетини. Резултатите от областта се очаква да бъдат известни в следобедните часове на 10 юни, каза още Хинкова. 

Областният управител Драгомир Драганов съобщи, че от администрацията му се оказва пълно съдействие за организацията в зала „Арена Русе“, където се приемат протоколите и изборните книжа от вота "две в едно". 

„Говорих с окръжния прокурор. Нямаме сигнали във връзка с купен вот. Няма и досъдебни производства. Изборният ден, според нас, е минал добре“, каза още Драганов. 

#изборният #ден #област #русе #приключи #съобщи #председателят #районната #избирателна #комисия

Още новини

Още новини от Русе, които може да четете