Избори в Кипър 8 в 1 на 9 юни

Избори в Кипър 8 в 1 на 9 юни

20 май 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Избори в Кипър 8 в 1 на 9 юни

На 1 май 2004 г. светът приветства най-голямото разширяване на Европейския съюз (ЕС) с приемането на общо десет нови държави. В кипърската столица Никозия, в нощта срещу 1 май, под звуците на химна на ЕС, е издигнато знамето на Съюза. Общо 75 милиона жители на Република Кипър, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Литва, Латвия, Естония и Малта стават граждани на ЕС.

Двадесет години по-късно в Република Кипър се произвеждат петите избори за членове на Европейския парламент. Те обаче ще са по-различни, тъй като едновременно ще се състоят осем вида избори. 

8 в 1

Освен за членове на Европейския парламент на 9 юни, ще има и местни избори след проведената в страната териториална реформа на общините и създадените нови органи на местно самоуправление. Ще се гласува не само за кметове на общини и за общински съвети, но и за председатели на районни организации на местното самоуправление, избрани на общинско ниво; за заместник-кметове на общински райони, за членове на общински съвети. В Кипър ще се избират дори членове на училищни настоятелства и обществени ръководители на общинско ниво.

Кой за кого гласува?

Гласоподавателите в Република Кипър са 706 534 от наброяващото общо 920 701 души население на страната. На 9 юни евродепутати могат да избират и кипърските турци в северните райони на Кипър, който е разделен от 1974 г., когато Турция нахлува и окупира северната част на острова. Общо 12 партии и коалиции, претенденти за шест места в европарламента, издигат 63 кандидати, сред които двама независими. За първи път в историята на евроизборите в Кипър сред кандидатите за членове на Европейския парламент са и трима кипърски турци, издигнати от партиите АКЕЛ, ВОЛТ и Зелените. 

За място в европарламента от Кипър ще се борят партиите Демократически сбор (ДИСИ), Прогресивна партия на трудовия народ (АКЕЛ),  Демократическа партия (ДИКО), Движение на социалдемократите (ЕДЕК), Демократически фронт (ДИПА), Национален народен фронт (ЕЛАМ), ВОЛТ, Съюз на гражданите - Движение на еколозите, Движение "Национално действие", Движение НИКИ ("Победа").

За гласовете на избирателите ще се борят и представители на Партия за животните на Кипър и "Активни граждани" – Движение на обединените кипърски ловци.

Евроизборите през 2019 г. и сега

Евроизборите в Република Кипър през 2019 г. са спечелени от ДИСИ с 29,02%, следвани от АКЕЛ - 27.49%. Второто и третото място са за партии ДИКО – 13,8% и ЕДЕК – 10,58%. ЕЛАМ печели 8,25% от вота, а ДИПА – 3,8%. Тези резултати осигуряват по двама евродепутати от ДИСИ (Лукас Фурлас и Елени Ставру) и АКЕЛ (Георгос Георгиу и Ниазъ Къзълюрек) и по един от ДИКО (Костас Мавридиси) и ЕДЕК (Димитрис Пападакис). Избирателната активност на евроизборите през 2019 г. е била 50,66%.

На предстоящите евроизбори според проучванията битката отново ще е между основните, доминиращи политически играчи ДИСИ и АКЕЛ, следвани от ЕЛАМ, на които социолозите дават между 12% и 14%. Националният народен фронт (ЕЛАМ) са националистическа партия, която набира сила вследствие на нарастващата мигрантска вълна, която идва предимно по море с лодки от Ливан. Именно на този проблем партиите, претенденти за европарламента, ще трябва да предложат решение. На 2 май председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви пакет с финансова подкрепа от 1 милиарда евро за Ливан, за сигурността и стабилността на страната, отбелязвайки, че ЕС разчита на сътрудничеството на Бейрут за предотвратяване на незаконната миграция и за борба с контрабандата на мигранти, съобщи тогава кипърската агенция КНА.

#2004 #светът #приветства #найголямото #разширяване #европейския #съюз #приемането #общо #десет

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете