Ива Иванова е новият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие"

Ива Иванова е новият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие"

7 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Ива Иванова е новият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие"

Днес на свое заседание Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) избра Ива Иванова за изпълнителен директор на разплащателната агенция. В съответствие със законовите изисквания, кандидатурата е по предложение на министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов след съгласувателна процедура с министър-председателя на Република България Димитър Главчев, съобщиха от Фонда. 

Ива Иванова е магистър по "Право на Европейския съюз" от Софийски университет "Св. Климент Охридски", съвместно с университета в Нанси – Франция. Има и магистърска степен по "Международен бизнес" от Икономически университет – Варна. Владее английски език.

От 2010 г. до момента Иванова заема различни длъжности в Държавен Фонд "Земеделие". Професионалният ѝ път в ДФЗ започва в дирекция "Договориране по прилагане на мерки за развитие в селските райони" като експерт, като през 2015 г. израства в длъжността главен експерт.

През 2019 г. Иванова е повишена в началник отдел "Договориране по частни мерки", а две години по-късно оглавява дирекцията "Договориране по прилагане на мерки за развитие в селските райони".

С решение на Управителния съвет на ДФ "Земеделие" от 19 август 2022 г. Ива Иванова е назначена за заместник изпълнителен директор с ресори Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 (ПРСР) и Програма за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020.

БТА припомня, че доскоро изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" беше Георги Тахов. Той беше избран от служебния министър-председател Димитър Главчев да смени министъра на земеделието и храните Кирил Вътев в състава на служебното правителство.

Главчев посочи като мотиви за смяната на Вътев несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор, без да се стигне до необходимите законодателни и управленски решения с нужната финансова обезпеченост, като например украинската помощ за земеделските стопани за 2024 г. и все още нестартиралата кампания по директните плащания, което създава сериозни затруднения в сектора.

Тахов положи клетва пред Народното събрание на 24 април т.г.

#днес #свое #заседание #управителният #съвет #държавен #фонд #земеделие #дфз #избра

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете