Италианци изнасят концерт със Симфониета Видин

Италианци изнасят концерт със Симфониета Видин

28 март 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Италианци изнасят концерт със Симфониета Видин

Музиканти от Италия изнасят концерт с оркестъра на Симфониета Видин, каза за БТА директорът на културния институт Мирослав Кръстев.

Солисти са Гаетано ди Бако – саксофон, и Джовани Алвино – пиано. Под диригентската палка на Леонардо Куадрини видинската публика ще чуе произведения на Франц Шуберт, Алфонсо Рендано, Джузепе Мартучи, Пол Гилсън, Роберто Молинели. Концертът за пиано и оркестър от Алфонсо Рендано е световна премиера за чужбина. За пръв път извън Италия ще звучи това произведение, уточни Кръстев.

Гаетано ди Бако завършва с отличие Музикалната консерватория в Акуила. Има изнесени повече от 1600 концерта. Той е професор по саксофон в Музикалната консерватория в Пескара, провежда курсове и майсторски класове в редица държави.

Джовани Алвино започва да свири на пиано на тригодишна възраст и дебютира като дете чудо в шоуто на Маурицио Костанцо през 1992 г. Победител е в редица международни конкурси по пиано. Свирил е за важни асоциации и фестивали по целия свят. Съчетава концертна и преподавателска дейност, като редовно провежда годишни курсове и майсторски класове и е канен в журита на важни национални и международни конкурси.

Леонардо Куадрини завежда катедра по оркестрова практика и оркестрова лаборатория в консерваторията на Неапол. Завършил е оркестрово дирижиране, оркестрово инструментиране, хорова музика и дирижиране, орган и композиция. Дирижирал е оркестри в Европа, Южна Америка, Австралия, Азия.

Концертът е на 28 март в зала „Филхармония“.

 

#музиканти #италия #изнасят #концерт #оркестъра #симфониета #видин #каза #бта #директорът

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете