Италианското правителство порица "Стелантис", че произвежда в Полша "Алфа Ромео Милано"

Италианското правителство порица "Стелантис", че произвежда в Полша "Алфа Ромео Милано"

12 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Италианското правителство порица "Стелантис", че произвежда в Полша "Алфа Ромео Милано"

Италианският министър на бизнеса Адолфо Урсо разкритикува днес "Стелантис" (Stellantis) заради това, че произвежда първия изцяло електрически автомобил на "Алфа Ромео" (Alfa Romeo) в чужбина, заявявайки, че решението на автомобилостроителя нарушава италиански закон, предаде Ройтерс.

"Алфа Ромео", която е собственост на "Стелантис", и е марка, представляваща значима част от автомобилната история на Италия, представи вчера новия си малък високопроходим автомобил "Милано" (Milano), носещ името на емблематичния северен италиански град, където "Алфа Ромео" е основана през 1910 г. 

Моделът се сглобява в завода в Тиши, Полша и е първият изцяло електрически автомобил на компанията, както и първият модел, който "Алфа Ромео" произвежда извън пределите на Италия. 

"Автомобил с името "Милано" не може да бъде произвеждан в Полша. Това е забранено от италианския закон", каза Урсо в Торино, визирайки законодателството от 2003 г., което е насочено към продукти с "италианско звучене", които подвеждат, че са италиански.

"Според този закон не могат да бъдат давани индикации, които заблуждават потребителите. Така че автомобил, наречен "Милано" трябва да се произвежда в Италия. Иначе се дава подвеждаща индикация, което не е позволено според италианския закон", отбеляза Урсо. 

"Стелантис" отказа коментар по въпроса. 

Критиката на Урсо е най-новата глава във войната на думи между правителството на Джорджа Мелони и френско-италианско-американския автомобилостроител, като двете страни водят преговори за план за насърчаване на местното автомобилно производство до 1 милион превозни средства.

Цитираният от Урсо закон постановява, че е незаконно да се представя произведен в чужбина продукт, като идващ от Италия.

Обикновено при спорове за хранителни продукти като произвеждания в САЩ "пармезан", наподобяващ италианското сирене "пармиджано реджано", страните се позовават на него.

Главният изпълнителен директор на "Стелантис"  Карлош Тавареш заяви пред "Аутомотив нюз", че производството на "Милано" в Полша ще намали с 10 000 евро цената му на дребно, която стартира под 30 000 евро за най-евтиния хибрид.

#италианският #министър #бизнеса #адолфо #урсо #разкритикува #днес #стелантис #stellantis #заради

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете