Италианското правителство понижи до 1 на сто прогнозата си за растежа на икономиката за 2024 година

Италианското правителство понижи до 1 на сто прогнозата си за растежа на икономиката за 2024 година

9 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Италианското правителство понижи до 1 на сто прогнозата си за растежа на икономиката за 2024 година

Италианското правителство понижи прогнозата си за растежа на икономиката, залагайки на увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) с 1 на сто през 2024 г. и с 1,2 на сто през 2025 г. Това съобщи днес министърът на икономиката Джанкарло Джорджети.

Тези цифри са заложени в икономическата пътна карта за идните години, одобрена от правителството.

По-рано Рим залагаше на растеж от 1,2 на сто тази година и 1,4 на сто през 2025 г.

Необичайното е, че правителството се отказа да представи количествени цели, отразяващи бъдещата му бюджетна политика, очаквайки да придобие по-ясна представа за новите правила в Пакта за стабилност, които ще влязат в сила през май.

Тези правила предвиждат нов инструмент - "средносрочен данъчен и структурен план", който ще бъде представен в Брюксел до 20 септември и ще включва всички елементи, необходими за съставяне на бюджета, според правителствени източници.

"Бихме искали да го представим преди тази дата, когато бъдат готови всички елементи", коментира пред медиите Джорджети.

Италианската икономика се оказа "по-устойчива" от другите, увери той. "Оптимисти сме и трябва да бъдем такива", но "общата рамка изисква предпазливост", добави Джорджети.

Целите за растеж на Рим, смятани за амбициозни от анализаторите, надвишават прогнозите на "Банка д‘Италия" (Banca d’Italia), която залага на растеж от едва 0,6 на сто през 2024 г. Европейската комисия и Международният валутен фонд (МВФ) предвиждат 0,7 на сто. 

За да стимулира растежа си, Италия може да разчита на средствата от европейския фонд за възстановяване, чийто основен бенефициент е със 194,4 милиарда евро до 2026 г. През 2023 г. Апенинският полуостров е регистрирал растеж от 0,9 на сто. 

Правителството на Мелони планира държавният дефицит да достигне 4,3 на сто от БВП през 2024 г, потвърждавайки фиксираната през септември цел за 3,7 на сто през 2025 г.

Дефицитът се е понижил до 7,2 на сто от БВП през 2023 г., надвишавайки прогнозите на правителството, което залагаше на 5,3 на сто заради много щедра система от данъчни стимули , за да могат жилищата да не са толкова енергоемки.

Очакванията са държавният дълг да се повиши незначително до 137,8 на сто от БВП през 2024 г. и 138,9 на сто през 2025 г. след 137,3 на сто през 2023 г.

#италианското #правителство #понижи #прогнозата #растежа #икономиката #залагайки #увеличение #брутния #вътрешен

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете