Италианската партия "Лига" скъса връзките си с руския президент Путин

Италианската партия "Лига" скъса връзките си с руския президент Путин

3 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Италианската партия "Лига" скъса връзките си с руския президент Путин

Италианската партия "Лига", която е част от управляващата коалиция в Италия, разтрогна днес официално партньорството си с партията на руския президент Владимир Путин "Единна Русия", сключено през 2017 година, предаде Ройтерс. Агенцията уточни, че лидерът на "Лига" Матео Салвини е подложен на нарастващ натиск заради историческите си връзки с Кремъл.

Ройтерс посочва, че Салвини, който е вицепремиер в крайнодясното правителство на италианската министър-председателка Джорджа Мелони, отдавна се възхищава от Путин, като се е появявал на публични места с фланелки с образа на руския президент.

Агенцията припомня, че лидерът на "Лига" е подкрепил санкциите срещу Москва, наложени след руската пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г., както и оръжейните доставки за Киев, но е избягвал да критикува пряко Путин. Петгодишното споразумение за сътрудничество между "Лига" и "Единна Русия" бе автоматично подновено през 2022 г.

"Войната промени коренно преценките и политическите отношения с Русия", се казва в изявлението на "Лига", в което се добавя, че партньорството с "Единна Русия" "вече не е валидно вследствие на инвазията в Украйна".

Ройтерс обръща внимание на факта, че изявлението се прави в навечерието на вота на недоверие срещу Салвини в италианския парламент. Предложението за него бе внесено от центристката партия "Действие" на бившия министър на икономиката Карло Календа и беше подписано и от антисистемното "Движение 5 звезди", от десноцентристката Демократическа партия, както и от по-малки леви партии.. Според тези партии досегашното нежелание на вицепремиера, който е и министър на устойчивата инфраструктура и транспорта, да скъса връзките си с управляващата руска партия и неговото възхищение от Путин са го направили негоден за заеманата управленска длъжност.

В изявлението си "Лига" пояснява, че сътрудничеството с "Единна Русия" не е довело до конкретни инициативи, и посочва, че преди инвазията в Украйна редица италиански правителства са насърчавали връзките с Русия, като съответно обвинява опозицията в лицемерие.

Според Ройтерс Салвини ще оцелее във вота на недоверие, като се има предвид, че управляващата коалиция разполага с парламентарно мнозинство, но всеки глас срещу него от представители на десноцентристки партии би породил вътрешно напрежение в правителството на Мелони. Дебатите за Салвини в парламента започват утре, като се очаква гласуването да е също утре или вдругиден.

#италианската #партия #лига #управляващата #коалиция #италия #разтрогна #днес #официално #партньорството

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете