Историческият музей в Клисура реставрира географски карти и картини на Христо Данов

Историческият музей в Клисура реставрира географски карти и картини на Христо Данов

30 март 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Историческият музей в Клисура реставрира географски карти и картини на Христо Данов

Историческият музей в Клисура реставрира по проект на Министерството на образованието и науката (МОН) 10 географски карти и картини, отпечатани или внесени у нас от издателя Христо Данов. Това каза за БТА директорът на културната институция Христина Калчева. 

В момента експерти от Националния исторически музей в София работят по реставрацията на картите. Те трябва да приключат в края на месец май. След реставрацията ще бъдат съхранени в специални шкафове. Предвижда се да бъдат включвани в мобилни изложби в други музеи. Част от изображенията представят ескимоси с домочадието им, други - римски войници. 

По проект с копия на тези карти ще се посещават учебни заведения. Целта е съвременните деца да видят колко различно е било обучението и колко по-трудно е било за учителите и учениците да усвоят явления, събития, географски особености и места, които те никога не са виждали и няма как да си представят, ако не са били тези картини, посочи Калчева. По думите й дете от периода на Възраждането, живеещо в планинските райони, няма как да си представи например какво е кораб или пристанище.

Тези учебни географски карти и картини или характеристики, както ги нарича Данов, са продавани в неговата книжарница, каза Калчева. Част от тях той издава в издателството си, а други са купени от Европа. Данов е първият на Балканския полуостров, който започва да отпечатва географски карти и картини. Това е продиктувано от опита му като учител, каза Калчева и допълни, че той дарява на местното училище в Клисура пособия като макети по физика, химия, астрономия, които се пазят до днес.

Отново по проект на МОН миналата година са оборудвани с вентилационна система и стелажи две фондохранилища. Преди това отново със средства от министерството е изграден мултимедиен център. В момента тече ремонт в художествената галерия в музея, по който се извършват строително-монтажни дейности. Около 40 хиляди лева е стойността на ремонта, който е финансиран със собствени средства на музея. 

#историческият #музей #клисура #реставрира #проект #министерството #образованието #науката #мон #географски

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете