Испански търговци въвеждат платежни приложения, познати на китайските туристи

Испански търговци въвеждат платежни приложения, познати на китайските туристи

12 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Испански търговци въвеждат платежни приложения, познати на китайските туристи

Испанските търговци подемат нова инициатива, за да улеснят китайските туристи, пише агенция Синхуа. Става дума за въвеждане на популярни в Китай дигитални приложения за разплащане като "Уичат пей" (WeChat Pay) и "Алипей" (Alipay).

Китайските туристи, посещаващи Барселона, вече могат да ползват системите за мобилни плащания, с които са свикнали у дома, в поне 80 магазина в града. Това се случва благодарение на споразумение между Асоциацията на търговците на дребно в Барселона и платформата за дигитални разплащания "Старпей" (Starpay).

"Целта ни е да гарантираме, че приложения и инструменти, които са широко използвани на китайския пазар, вече са достъпни и в местните магазини", заяви пред Синхуа директорът на асоциацията Алфонс Барти. "Показваме логата на "Уичат пей" и "Алипей", което улеснява китайските туристи", посочва Иван Муньос, управител на "Ел пети Гауди Ейшампл" (El Petit Gaudi Eixample), сувенирен магазин, в който се продават ръчно произведени продукти.

Китайски туристи, посетили магазина, изразяват задоволството си от това, че могат да ползват добре познатите им приложения. Доскоро това е било възможно само в големите търговски центрове.

Повече от 1,2 милиарда души в Азия ползват приложенията, предлагани от платформата "Старпей", за да пазаруват, прехвърлят средства и получават културни и гастрономически съвети.

"Не знам дали китайските туристи ще започнат да харчат повече, но това прави пазаруването за тях по-лесно", казва Хуанка Гомес, управител на магазина за ски и планинско оборудване "Барабас" (Barabas).

Според Гил Пухадес, управител на магазина за вино "Виня Селер Масия" (Vinya Celler Masia), въвеждането на приложението идва точно навреме заради увеличението на китайските туристи в Испания. "Всичко, което помага на хората да се чувстват по-добре, е добре дошло", казва той.

Инициативата в Барселона е първа по рода си в Испания, а в момента "Старпей" разработва подобна инициатива и в столицата Мадрид.

#испанските #търговци #подемат #нова #инициатива #улеснят #китайските #туристи #пише #агенция

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете