Иран увеличи присъдата на носителка на Нобелова награда за мир Наргес Мохамади

Иран увеличи присъдата на носителка на Нобелова награда за мир Наргес Мохамади

преди 2 часа · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Иран увеличи присъдата на носителка на Нобелова награда за мир Наргес Мохамади

Иранските власти издадоха допълнителна присъда от шест месеца затвор срещу лауреатката на Нобеловата награда за мир Наргес Мохамади, съобщи група, която води кампания в полза на активистката, предаде Асошиейтед прес.

В изявлението си от вчера Коалицията за освобождаване на Наргес съобщи, че на 19 октомври Мохамади е осъдена на още шест месеца затвор по обвинение в "неподчинение и съпротива на заповеди".

Според изявлението обвинението е повдигнато, след като на 6 август Мохамади е организирала в затвора "Евин" протест срещу екзекуцията на друг политически затворник. 

Мохамади е 19-ата жена, спечелила Нобелова награда за мир, и втората иранка след активистката за човешки права Ширин Ебади през 2003 г., която получи това престижно отличие. 52-годишната Мохамади продължава да се занимава с активна дейност, въпреки че се намира в затвора.

Тя е задържана в известния ирански затвор "Евин", в който се намират политически затворници и лица, свързани със Запада. Тя вече излежаваше 30-месечна присъда, към която през януари бяха добавени още 15 месеца. Правителството на Иран не е потвърдило нейната нова допълнителна присъда.

Мохамади беше водеща фигура в общонационалните протести, водени от жени, предизвикани от смъртта на 22-годишна жена в полицейски арест миналата година, които се превърнаха в едно от най-интензивните предизвикателства към теократичното правителство на Иран. Тази жена, Махса Амини, беше задържана, защото уж не носела забрадката си, както изискват властите.

#иранските #власти #издадоха #допълнителна #присъда #шест #месеца #затвор #срещу #лауреатката

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете