Инвеститорските настроения в еврозоната през май растат за седми пореден месец

Инвеститорските настроения в еврозоната през май растат за седми пореден месец

6 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Инвеститорските настроения в еврозоната през май растат за седми пореден месец

Инвеститорските настроения в еврозоната през май се подобряват за седми пореден месец, за да достигнат най-високото си ниво от повече от две години, сочи ключово проучване, цитирано от ДПА.

Същото проучване, дело на компанията за аназили "Сентикс" (Sentix), отчита, че възстановяване на най-голямата икономика в еврозоната - тази на Германия, върви трудно.

Индексът на "Сенткс" за еврозоната през май се покачва до -3,6 пункта спрямо -5,9 пункта през април, което е най-високото му ниво от февруари 2022 г. и е доста над прогнозите на запитани от Ройтерс анализатори от -5,0 пункта.

"Тенденцията сочи към трайно подобряване", посочват от "Сентикс". "Ситуацията около данните се подобрява, а икономиката изглежда, че е преодоляла трудностите от последните две години след началото на войната в Украйна".

Данните на "Сентикс" сочат, че оценките за Германия за пръв път след февруари 2022 г. не са негативни, но ситуационният индекс остава на твърде ниско ниво от -33,5 пункта.

"Слабият икономически стимул остава "самоподдържащ се", изтъкват от "Сентикс". "Единственото, на което се надяваме, е германските политици да не прекършат крехката надежда, която току-що се е появила отново".

За еврозоната индексът на очакванията през май расте до 7,8 пункта спрямо 5,0 пункта през април, което е осми пореден месец растеж и най-високо достигнато ниво от февруари 2022 г.

Индексът на настоящата ситуация в еврозоната също се увеличава до -14,3 пункта през май спрямо -16,3 пункта през април, или седми пореден месец растеж.

Проучването е съставено въз основа на интервюта с 1178 инвеститори, проведени между 2 и 4 май.

#инвеститорските #настроения #еврозоната #подобряват #седми #пореден #месец #достигнат #найвисокото #ниво

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете