Индийският премиер Нарендра Моди подаде кандидатурата си за трети мандат в общите избори на страната

Индийският премиер Нарендра Моди подаде кандидатурата си за трети мандат в общите избори на страната

14 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Индийският премиер Нарендра Моди подаде кандидатурата си за трети мандат в общите избори на страната

Индийският премиер Нарендра Моди днес подаде кандидатурата си за трети мандат в общите избори на страната в северния град Варанаси, предаде Асошиейтед прес.

Моди се надява да запази мястото си в свещения индуистки град, неговия избирателен район, откъдето се кандидатира и спечели, първо през 2014 г. и после отново през 2019 г.

Мащабните, шестседмични парламентарни избори в Индия започнаха през април, като гласуването ще продължи до 1 юни, преди гласовете да бъдат преброени на 4 юни. Близо 970 милиона души имат право да гласуват, което превръща този вот в най-големите демократични избори в света.

Повечето проучвания показват, че Моди и неговата индуистка националистическа партия "Бхаратия Джаната" водят в надпреварата за места в долната камара на парламента пред основния си опонент - широк опозиционен алианс, воден от „Индийски национален конгрес“ и влиятелни регионални партии. Алиансът все още не е обявил своя кандидат за министър-председател.

Но критиците казват, че Моди също така подкопава индийската демокрация и нейния статут на светска нация с нападенията на индуистки националисти срещу малцинствата в страната и с намаляване на пространството за изяви на инакомислещите и  на свободните медии. А политическите му опоненти повдигат въпроси относно икономическите резултати на правителството, като посочват голямата безработица и инфлация въпреки силния икономически растеж.

Преди да внесе кандидатурата си, Моди вчера беше начело на шествие в града, което привлече хиляди негови поддръжници. Те скандираха „ Слава на Моди!“. Покрай улиците, по които мина шествието, привърженици на „Бхаратия Джаната“ развяваха партийни флагове, за да приветстват премиера. Някои се бяха покатерили по покривите на околните сгради, за да наблюдават шествието.

Избирателният окръг Варанаси, с около 1,7 млн. избиратели, ще гласува на 1 юни. Моди, който се очаква да запази мястото си, се изправя срещу Аджай Рай, представител на местната партия „Самаджвади“, която е в коалиция с опозиционната партия „Индийски национален конгрес“. Опонент на Моди ще бъде и  Атар Джамал Лари от партия „Бахуджан Самадж“.

Свещеният град е разположен на бреговете на река Ганг и е в Утар Прадеш, най-населения индийски щат с около 200 милиона души население. Той е изключително важен в индийските избори, тъй като изпраща най-голям брой депутати в националния парламент. Партията на Моди „Бхаратия Джаната“ беше победител там на последните два избора.  

#индийският #премиер #нарендра #моди #днес #подаде #кандидатурата #трети #мандат #общите

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете