Индексът на свободата на медиите в Гърция се подобрява, но страната все още е на последно място в ЕС

Индексът на свободата на медиите в Гърция се подобрява, но страната все още е на последно място в ЕС

4 май 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Индексът на свободата на медиите в Гърция се подобрява, но страната все още е на последно място в ЕС

Индексът на свободата на медиите в Гърция се подобрява, покачвайки се с 19 места през 2024 г., но остава на последно място в Европейския съюз, съобщава в. „Катимерини“. В публикувания днес индекс на „Репортери без граници“ за 2024 г. за свободата на медиите в света страната се изкачи на 88-о място от 107-о миналата година сред 180 държави.

Общият резултат на Гърция се е издигнал до 57,15 от възможни 100 точки, а миналата година имаше 55,2. Норвегия, Дания и Швеция са отличниците с резултати между 88,3 и 91,9.

Гърция обаче се класира последна сред европейските страни за трета поредна година, отбелязва изданието.

„Повишението се обяснява основно с влошаването на свободата на медиите в други страни, предвид незначителното подобрение на резултата“, каза Павол Шалай, ръководителят на офиса за Балканите и Европейския съюз на „Репортери без граници“. Той допълни, че предишните години са били белязани от тежки нарушения на свободата на медиите, като убийството на журналист през 2021 г. или избухването на скандал с подслушвания през 2022 г.

През лятото на 2022 г. избухна една от най-сериозните политически афери през последните години в Гърция - скандалът с подслушванията, който започна с разкритията, че евродепутатът и лидер на лявоцентристката опозиционна партия ПАСОК-Движение за промяна Никос Андрулакис е бил подслушван от гръцката Национална разузнавателна служба. 

„2023 г. беше белязана преди всичко от бездействие пред лицето на системни проблеми“, каза Шалай, като отбеляза, че е имало и политически опити за подкопаване на независимостта на разследването на скандала с подслушванията, стратегически съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността, концентрацията на медиите и слабия плурализъм. 

Друга балканска страна членка на ЕС се справя по-добре в класацията, макар и със спад. Хърватия падна от 42-о на 48-о място в класацията на „Репортери без граници“, пише хърватската национална телевизия ХРТ.

Организацията отбелязва, че хърватската медийна среда е разнообразна и динамична, но хърватското правителство не защитава журналистите от стратегически съдебни производства и от заплахите на организираната престъпност.

Румъния отчита подобряване на ситуацията тази година спрямо миналата, според индекса на "Репортери без граници", който поставя страната на 49-то място спрямо 53-то през 2023 г. , съобщава сайтът News.ro.

"Румъния има разнообразен, но фрагментиран медиен пазар. Липсата на прозрачност при финансирането на медиите подкопава надеждността на информацията и доверието в пресата, а безопасността на журналистите продължава да буди безпокойство", посочва организацията. 

Според "Репортери без граници" редакционните решения често са подчинени на интересите на собствениците, което превръща масмедиите в "инструменти за пропаганда".

В Румъния медиите са лишени от независимост и страдат от опити за намеса, по-специлано при назначаването на ръководствата на обществените радио и телевизия. Политическите партии могат да получават благоприятно медийно отразяване в замяна на непрозрачно финансиране на медиите, се посочва още в индекса, като се отбелязва, че политиците популисти са приели агресивен политически подход спрямо журналистите.

В балканските страни, стремящи се към членство в ЕС, политическите интереси задушават журналистиката, предава белградската агенция Бета. Най-добре се представя Република Северна Македония, която се нарежда на 36-о място (след като беше на 38-о миналата година). Следва Черна гора, която падна от 39-о на 40-о място, а Косово падна от 56-о на 75 място. Босна и Херцеговина също отчита спад – от 64-о място миналата година на 81-во място тази година. 

Сърбия и Албания се представят най-лошо на Западните Балкани – Сърбия е на 98-о място, а Албания на 99-о.

#индексът #свободата #медиите #гърция #подобрява #покачвайки #места #2024 #остава #последно

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете