Има потенциал за растеж в търговията между Съчуан и България, смята председателят на Съвета за насърчаване на международната търговия на китайската провинция

Има потенциал за растеж в търговията между Съчуан и България, смята председателят на Съвета за насърчаване на международната търговия на китайската провинция

2 април 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Има потенциал за растеж в търговията между Съчуан и България, смята председателят на Съвета за насърчаване на международната търговия на китайската провинция

В търговията между китайската провинция Съчуан и България има голямо увеличение, но има и потенциал за растеж, каза по време на бизнес форум Хуан Ли, председател на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия – Съчуан (CCPIT). Тя съобщи, че за миналата година стокообменът между китайската провинция и страната ни е бил в размер на 590 млн. долара.

Хуан Ли каза това по време на конференция за търговско и инвестиционно сътрудничество между България и Китай, Съчуан, организирана от Българската търговско-промишлена палата и CCPIT. За участие във форума пристигна и бизнес делегация от китайската провинция.

Председателят на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия – Съчуан съобщи, че износът на български земеделски продукти през миналата година се е увеличил, достигайки 500 млн. долара. Китайската провинция е със силно развита икономика, добри ресурсни възможности, добри перспективи и с бързо развитие. Има 23 дипломатическа представителства, а в столицата Чънду има две международни летища, разполага с постоянна железопътна връзка, която стига до европейския континент и привлича вниманието на инвеститори от целия свят, каза Хуан Ли и изрази увереност, че представителите на деловите среди от България, участващи в днешния форум, биха насочили интересите си към тази провинция, а китайските фирми биха засилили търговско-икономическото сътрудничество с българските предприятия.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов потвърди готовността на палатата да съдейства за развитие на двустранните връзки с Китай. Фирмите, които са в състава на делегацията, имат всички шансове днес да намерят своите партньори, защото машиностроенето, земеделието, хранителната промишленост са доста добре развити сектори в България, каза Симеонов. Той изрази увереност, че след форума бизнесите от двете страни ще бъдат окуражени да направят нови стъпки не само към търговски обмен, а и към инвестиции и България да бъде избрана като една от изходните точки за работа с Европейския съюз. Потенциал за сътрудничество между двете държави има и в областта на туризма, отбеляза Симеонов.

Уан Мин, временно управляващ Посолството на Китайската народна република, изтъкна, че световната икономика в момента е нестабилна и е под въздействието на множество непредвидими фактори. Същевременно Уан Мин посочи, че от миналата година икономиката на Китай се възстановява, като през 2023 г. БВП бележи ръст от 5,2 на сто на годишна база. По отношение на двустранната търговия между България и Китай, Уан Мин посочи, че през последните години тя се развива значително и в продължение на седем години нейната стойност се увеличава, а през 2023 г. износът от България за Китай расте с 23,7 на сто, а търговският дефицит намалява. Уан Мин изтъкна "скоростното развитие" през последните години на България в областта на изкуствения интелект и компютрите, развитието на инфраструктурните проекти. Провинция Съчуан е една от най-големите производствени бази в Китай, които имат "най-завършената система за производство на чистата енергия и оборудване", посочи още дипломатът.

Мила Ненова, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, отбеляза, че търговският стокообмен между двете страни расте, но размерът на преките инвестиции от Китай в България може да бъде увеличен, с което да има много нови проекти на китайски предприятия в България. Тя представи потенциала на страната ни като инвестиционна дестинация, благоприятната й данъчната политика и макроикономическата й стабилност, като напомни, че всичко, което се произвежда у нас, е със знака на ЕС, което означава, че може да бъде експортирано в целия свят. Ненова отбеляза, че България очаква да се присъедини към Шенген и по суша, което ще е допълнително улеснение за инвеститорите.

Делегацията от Китай, ръководена от Хуан Ли, председател на CCPIT Съчуан, обхваща компании от секторите: машиностроене в областта на строителството, производство на високотехнологични роботи за почистване, оборудване на помещения за почистване на въздуха, машини и инструменти, оборудване на подземно строителство, сондажи, части за трансмисии и др.

#търговията #китайската #провинция #съчуан #българия #голямо #увеличение #потенциал #растеж #каза

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете