Илон Мъск и Хавиер Милей посетиха централата на "Тесла" в Тексас

Илон Мъск и Хавиер Милей посетиха централата на "Тесла" в Тексас

13 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Илон Мъск и Хавиер Милей посетиха централата на "Тесла" в Тексас

Милиардерът Илон Мъск и аржентинският президент Хавиер Милей обещаха да работят заедно, за да насърчат свободния пазар, както и потенциални литиеви проекти. Двамата се срещнаха в Тексас, където се намира компанията на Мъск за електрически автомобили „Тесла“, предаде Ройтерс.

Президентът на Аржентина е на посещение в САЩ, което е трето подред за четирите месеца, откакто заема този пост. Милей реши да преориентира аржентинската външна политика в посока на укрепване на стратегическия съюз със САЩ.

Главният говорител на аржентинския президент съобщи, че Хавиер Милей и Илон Мъск са посетили централата на „Тесла“ в Остин и са обсъдили различни теми - от необходимостта да се стимулира намаляването на раждаемостта в световен мащаб до преследване на технологичното развитие, като същевременно се защитава "свободата".

Мъск, който е един от най-богатите хора в света, и преди е показвал своето възхищение от позициите на аржентинския президент за частната инициатива и отвращението му към това, което смята за социалистически ексцесии, отбелязва Ройтерс.

Пред местни медии бъдещият посланик на Аржентина в САЩ Херардо Вертейн отбеляза, че Мъск и Милей са обсъдили също лития – свръхлекия метал, който е ключов за акумулаторните батерии на електромобилите.

"Говорихме за възможностите за инвестиции в Аржентина в областта на лития... Ние сме много ангажирани не само с изнасянето на суровини, но и с добавянето на стойност", каза Вертейн, цитиран от в. „Насион“. "(Мъск) каза, че иска да помогне на Аржентина", добави бъдещият посланик.

Със своите огромни минерални запаси Аржентина има какво да предложи на Мъск - доминиращ играч в автомобилната индустрия, който нарича лития "нов петрол". Политиката на Милей породи надежди в САЩ, че суровини като лития могат да бъдат добивани в Аржентина, което ще прекъсне доминацията на Китай във веригата за доставки на батерии. По-рано тази година администрацията на Байдън заяви, че проучва възможностите за инвестиции в аржентински литий.

#милиардерът #илон #мъск #аржентинският #президент #хавиер #милей #обещаха #работят #заедно

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете