Икономическите министри на Германия, Франция и Италия призовават за по-силно индустриално сътрудничество в ЕС

Икономическите министри на Германия, Франция и Италия призовават за по-силно индустриално сътрудничество в ЕС

8 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Икономическите министри на Германия, Франция и Италия призовават за по-силно индустриално сътрудничество в ЕС

Министрите на икономиката на Германия, Франция и Италия настояват за по-силна европейска индустриална политика, за да се противопоставят на нарастващата конкуренция от САЩ и Китай, предаде ДПА.

На тристранна среща в парижкото предградие Медон германският министър на икономиката Роберт Хабек, френският му колега Брюно Льо Мер и италианският Адолфо Урсо се изказаха в подкрепа на по-голяма общоевропейска координация, за да бъде осигурена стратегическата автономия на Европейския съюз и да бъде защитена независимостта на блока като икономическа сила.

Европа трябва да се противопостави на протекционизма на САЩ и на китайските дъмпингови цени чрез опростени правила за своята индустрия, по-малко идеологически постулати и по-бързи решения, особено в областта на екологичните технологии, заяви Льо Мер.

Необходими са и справедливи конкурентни условия за европейските компании, добави френският министър.

Льо Мер също така призова продуктите, произведени в страните от Европейския съюз, да бъдат "предпочитани" пред другите, когато се провеждат търгове и процедури за възлагане на обществени поръчки.  Тази инициатива обаче не среща подкрепата на германските и италианските му колеги, посочва ДПА.

Германският министър Хабек подчерта значението на "способността на ЕС да действа в геополитически план".

Европа не може просто само да прилага правила, но трябва да бъде и участник в икономическата политика. На концепцията за регулирана индустриална политика отдавна не се гледа с добро око в Евросъюза. Надделяваше предположението, че пазарът сам регулира всичко, каза Хабек.

"Днес виждаме, че това не е така и вероятно никога не е било", обясни германският министър.

Необходими са мерки за борба с нелоялната конкуренция и за защита на критичната инфраструктура в Европейския съюз, посочи Хабек.

Италианският му колега Адолфо Урсо добави, че Европа не трябва да се превръща в музей на открито, а трябва да запази своята автономия и да действа като общност на производители.

#министрите #икономиката #германия #франция #италия #настояват #посилна #европейска #индустриална #политика

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете