Християн Мицкоски: Правителството позволи България да гледа на Македония и историческата ВМРО, като на част от нейната история

Християн Мицкоски: Правителството позволи България да гледа на Македония и историческата ВМРО, като на част от нейната история

5 април 2024 г. · 9 мин. четене · Споделяне във Facebook


Християн Мицкоски: Правителството позволи България да гледа на Македония и историческата ВМРО, като на част от нейната история

С митинг пред сградата на правителството в Скопие, под мотото "Македония отново е горда” от ВМРО-ДПМНЕ откриха предизборната кампания на кандидата си за президент Гордана Силяновска.

„Те (СДСМ) си представят ЕС, като да се качат на влак. Не. Брюксел трябва да дойде тук. Нищо от критериите от Копенхаген не приложиха, ние ще го направим. Когато не можете да направите това, което сте обещали, трябва да си отидете. Ние идваме”, заяви от трибуната Гордана Силяновска. 

Тя каза, че винаги гордо е представяла държавата си, като така е получавала признание и призова присъстващите да направят разлика в обещанията и думите на опонентите в предизборната надпревара, защото "те казват това, което по-силният (отвън) иска да чуе”, а ВМРО-ДПМНЕ не прави компромис с ценностите. 

"Ще видите програмата ми и ще припознаете моите цели. Ще правя всичко това, което не правеше сегашният президент. Ще бъда с вас и до вас в президентските приемни, ще бъда с народа. Ще уважавам и ще работя с новото правителство, ще съветвам и ще слушам съвети. Няма да тръгна навън (извън Северна Македония), без да съм обезпечила консенсус по важните въпроси, а те (управляващата коалиция и Стево Пендаровски) дори със себе си не се разбираха. Ще уважавам парламента, но ако трябва ще използвам вето и няма да позволя дипломати да уронват престижа на страната, защото към малките държави все още има предразсъдъци”, набеляза основните приоритети в програмата си Силяновска, според която Северна Македония "не заслужава това, което й се случва”. 

По думите на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски на изборите, които предстоят в страната "идва голяма като планина победа" за ВМРО-ДПМНЕ и коалицията. Той заяви, че най-голямата грешка на СДСМ е била, че е оставила държавата на ДСИ, а  гражданите, които не са сред приятелите на Али Ахмети, Артан Груби и Буяр Османи (от ДСИ), Димитър Ковачевски, Боян Маричич или Миле Зечевич (СДСМ) се чувстат "като втора ръка”, говори, че "дрогата царува”, "бандите върлуват”, а с престъпността и  корупцията страната върви към това "Косово да е по-сигурно и по-напреднало” от Северна Македония. 

"Представиха ни френското предложение (преговорната рамка) като голям успех, а то е примката на врата ни. Сами отвориха разговора около потеклото на дядовците и прадядовците ни, докато губим нашите деца, които заради тези политика си заминават от (Северна) Македония. Блъскаха върху темелите, а България използва слабостта на правителството.  Създадоха кавги и раздори и позволиха на България да гледа на Македония и историческата ВМРО като на част от тяхната история.  А то е главният елемент от нашата, македонска история, което само по себе си показва, че имаме различна история. Казват, че имат план за ЕС, но не казват какъв е той и когато в парламента останат общо с 30 депутати как ще обезпечат мнозинство от две трети (необходимото мнозинство за промяна на конституцията).  Искат за впишам българите в конституцията, пък после да става каквото ще. Имаме човек, който ще бъде водещ и на международна, и на вътрешната сцена. Решението е жената с принципи  Гордана Силяновска, която има своя позиция и докрай се бори за нея”, заяви Мицкоски.

Според него кандидатът за втори президентски мандат Стево Пендаровски ще загуби изборите "така, че на втория кръг няма да му се ходи на избори и трудно ще го накарат да завърши кампанията докрай” и попита дали ако разликата в гласовете за Пендаровски и Силяновска след първия тур е значителна СДСМ и ДСИ ще се борят докрай, за да загубят или ще бойкотират втория тур на изборите, "защото когато знаят, че ще загубят, са готови за всичко”.

Условието да има избран президент на страната е на втория кръг от изборите да гласуват повече от 40 процента от записаните в избирателните списъци. 

Президентските избори в Северна Македония ще се проведат на 24 април, а на 8 май, заедно с балотажа, на който отиват двамата кандидати с най-много гласове, ще се проведат и парламентарни избори. 

#митинг #пред #сградата #правителството #скопие #мотото #македония #отново #горда #вмродпмне

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете