Хонконг привлича все по-малко богати туристи

Хонконг привлича все по-малко богати туристи

6 май 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Хонконг привлича все по-малко богати туристи

Китайски туристи, за които цените имат значение, все повече заменят богатите посетителите на Хонконг, съобщава Ройтерс. При това мнозина предпочитат да обиколят града пеша и безплатно, след което да се върнат и да прекарат нощта в Шънчжън отвъд границата.

По време на почивните дни около Деня на труда Лаура Ли и братовчед й Диего Дън от североизточната провинция Ляонин са били сред тези млади китайски туристи, предпочели да следват пешеходните маршрути из Хонконг, вместо да се присъединят към туристически групи или да пазаруват в луксозните магазини.

Китайската социална платформа "Сяохуншу", известна и като Малката червена книга, е задължително приложение за китайското поколение Z - родените между 1995 г. и 2010 г., решили да посетят Хонконг. "Аз лично не харесвам да съм част от туристическа група, тъй като това ограничава свободата ми", казва Ли. "Предпочитам да се шляя на пръв поглед безцелно из града".

Според Дейниъл Люн, преподавател по туристически мениджмънт в хонконгския Политехнически университет, промяната в туристическия модел може да се дължи и на бавното икономическо възстановяване на континентален Китай. "Хората внимават как точно да похарчат парите си", казва той. 

#китайски #туристи #цените #значение #все #заменят #богатите #посетителите #хонконг #съобщава

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете