ХИНА: Щетите от замръзване на овощните насаждения в Хърватия се виждат из цялата страна

ХИНА: Щетите от замръзване на овощните насаждения в Хърватия се виждат из цялата страна

25 април 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


ХИНА: Щетите от замръзване на овощните насаждения в Хърватия се виждат из цялата страна

Щетите от замръзване на овощни градини и лозя са видими почти в цяла Хърватия, но варират в зависимост от района, каза днес пред агенция ХИНА Желко Ледински от Хърватската асоциация на производителите на плодове, предупреждавайки, че голям проблем за производителите на плодове е, че застрахователните компании отказват да покрият щети, причинени от замръзване.

„Тази година първите слани повредиха насажденията на по-ранните сортове кайсии, череши, праскови и круши, а по-късните слани повредиха останалите сортове ябълки, круши, череши и сливи от 10% до 50%. Началото на тази седмица нанесе особени щети на лозята в района на Посега и на ябълките в регионите Мославина, Билогора и Славониа“, каза Ледински.

Той посочи, че далеч по-голям проблем за овощарите е, че тази година застрахователните компании са отказали да правят застраховки срещу щети от измръзване. Освен това през последните години, откакто това е съфинансирано по мярка 17.1 Управление на риска от Програмата за развитие на селските райони, премиите са се увеличили цели пет пъти.

„Това постави производителите в безизходна ситуация, защото почти никой не иска да им предложи застраховка за овощни градини, а когато се получи оферта, не си струва, защото премиите са много високи.

„Всичко това, заедно със съществуващите щети, ще доведе до намаляване на вътрешното производство и увеличаване на вноса на плодове, особено на ябълки“, заключи Ледински.

(Тази информация се разпространява от БТА по договор с хърватската агенция ХИНА)

#щетите #замръзване #овощни #градини #лозя #видими #почти #цяла #хърватия #варират

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете